post id: 27652
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=27652
  
Skeptisk måndag

Chupacabra

Chupacabra
Chupacabra, teckning baserat på ögonvittnen
© 2001 Jeff Carter / HowStuffWorks

En vampyr för getter

En chupacabra är ett mytologiskt skräckinjagande djur som främst sägs påträffas i Mellanamerika och södra USA. Ordet chupacabra är bildat av det spanska chupar, ‘att suga’, och cabra, ‘get’, alltså bokstavligen en ‘get-sugare’ i meningen att den suger blodet ur getter.

En relativt ny myt

En annan typ av chupacabra
En annan typ av chupacabra

Till skillnad från vampyrer, varulvar och liknande kryptozoologiska varelser så är chupacabran ett ganska nytt påfund. Även om man i efterhand har försökt koppla chupacabran till en serie äldre incidenter, så är den första rapporten från så sent som mars 1995. Då påträffades åtta får döda i Puerto Rico, vart och ett med tre sticksår i bröstområdet och enligt uppgift helt tömda på blod. I augusti samma år rapporterade ett ögonvittne vid namn Madelyne Tolentino att hon hade sett varelsen i den Puertoricanska staden Canóvanas, där bortåt 150 bondgårdsdjur och husdjur ska ha påträffats döda.

Jakten på chupacabran

Ben Radford, författare och expert på moderna myter, ägnade flera år åt att undersöka sanningshalten i chupacabra-myten. Han ägnade mycket tid att besöka platser där chupacabran skulle ha setts och intervjuade ögonvittnen, inklusive Madelyne Tolentino. 2011 gav han ut boken ‘Tracking the Chupacabra’ där han i detalj kartlade vad han hade kommit fram till. Bland annat fann han att inte något offer för chubacabran hade undersökts vetenskapligt och konstaterats varit “tömd på blod”.

Ben Radford och Madelyne Tolentino
Ben Radford (t.v.) i samtal med Madelyne Tolentino

Två typer av chupacabra

Radford delade in rapporterna i två olika typer. Den första gruppen gällde rapporter från Puerto Rico och Latinamerika där husdjur och boskap påträffats “utsugna på blod”. Den andra var rapporter från USA där diverse hunddjur och präriehundar på grund av skabb eller andra åkommor kallades ‘chupacabra’ eftersom de såg utmärglade och främmande ut.

Den första gruppen har getts flera olika utseenden, mer eller mindre baserade på Tolentinos beskrivning – en reptilliknande varelse med läderartad eller fjälltäckt grågrön hud och vassa piggar eller fjädrar längs ryggen. Den sägs vara omkring en meter hög och står och hoppar på ett känguru­liknande sätt.

Den andra gruppen finns dokumenterad i form av foton på döda djur. Enligt de flesta kännare rör detta sig i samtliga fall av hundar eller präriehundar som som dött av svält, skabb eller annan åkomma. I kombination med att den döda kroppen har vanställts eller svält upp efter en tid i naturen kan den vara svår att identifiera.

Mytens uppkomst

I slutänden kunde Radford konstatera att Tolentino själv menade att det djur som hon beskrev 1995 i själva verket var samma alien som förekommer i filmen ‘Species’ från samma år. Eftersom det viktigaste ögonvittnet medger att hon beskrev chupacabran med en fiktiv film som bas, så menar Radford att man måste avskriva tanken på det skulle röra sig om ett riktigt och av vetenskapen okänt djur.

 
Vidare läsning:
Radford, Benjamin (2011). Tracking the Chupacabra: The Vampire Beast in Fact, Fiction and Folklore.

Länkar:
Skeptic Dictionary: Chupacabra
Wikipedia: Chupacabra

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning