post id: 28336
  cats: 1
  out: 1
  tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28336
 
Skeptisk måndag

Apiterapi
(bisting-terapi)

Apiterapi
CC 2.5 Generic, Historia de Luz


En behandling med sting

Bland alla udda alternativa “behandlingsformer” som förespråkas i vissa kretsar måste nog apiterapi vara en av de märkligaste. Att låta sig bli stucken av bin har inga belagda hälsofördelar. Tvärtom kan det vara direkt skadligt, rentav livsfarligt.

Vad det sägs vara bra för

Precis som många andra “naturliga” behandlingar så hävdar man att apiterapi ska hjälpa mot en stor mängd skilda åkommor, bland annat:

 • multipel skleros
 • artrit
 • bältros
 • inflammationer
 • m m

En del använder även apiterapi i “förebyggande syfte”, oklart mot vad. Naturligtvis stöds detta inte av medicinska studier. En varningsflagga för alla pseudovetenskapliga “behandlingar” är som vanligt att de sägs verka mot en mängd helt orelaterade besvär eller sjukdomar. Varför skulle bältros och MS kunna behandlas på samma sätt när de har helt olika grundläggande orsaker?

Inte bara smärtsamt

Även ofarliga alternativa behandlingar (sådana som Edzard Ernst kallar “SCAM”, So-Called Alternative Medicine) innebär en risk att man försenar eller helt undviker fungerande sjukvård. Vad gäller apiterapi är det inte bara overksamt och smärtsamt utan kan också vara direkt livsfarligt. Inte alla som är allergiska mot bistick känner till det, och det kan leda till en en anafylaktisk reaktion med följande resultat:

 • Hudreaktioner, inklusive nässelfeber, klåda och rodnad eller blek hud
 • Lågt blodtryck (hypotension)
 • Förträngning av luftvägarna och svullen tunga eller svalg, vilket kan orsaka allvarliga andningssvårigheter
 • En svag och snabb puls
 • Illamående, kräkningar eller diarré
 • Yrsel och / eller svimning

I grund och botten triggar anafylaxi att immunförsvaret överreagerar och kan försätta kroppen i ett chocktillstånd. Även de som inte allergiska kan utveckla allergi efter överdriven exponering. Detta hände exempelvis en spansk 55-årig kvinna som efter ett par års upprepad apiterapi avled1) av så kallad multiorgansvikt2) när flera av hennes organ fallerade.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow, 2011
© Andrea Raffin

Vem förespråkar apiterapi?

Ofta är det kändisar som sprider nonsens och desinformation. En del av dem känner kanske till att vad de förespråkar är farligt, men hör man dem uttala sig om medicin är det tveksamt att de ens känner till det. Deras okunskap parad med en stor plattform på social media kan utgöra en dödlig kombination. Vad gäller apiterapi så hyllas det bland annat av kändisar som Gwyneth Paltrow och Kim Kardashian. Enligt dem ska det vara en gammal terapi för att behandla inflammationer. Paltrow har hävdat att hon har “utforskat området” och även provat det själv. Den här typen av desinformation riskerar att få stor uppmärksamhet hos hennes miljontals följare på sociala media.

Ta inte hälsoråd från personer som saknar medicinsk expertis, oavsett hur bra skådespelare de är.

 
Källor:


Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning