Årets folkbildare 2017 är Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi.

Emma Frans tilldelas utmärkelsen för sin förmåga att på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt sprida kunskap och förklara myter och missförstånd kring vetenskap.

Årets folkbildare 2017, Emma Frans
Årets folkbildare 2017, Emma Frans
Foto: Niklas Nyman/Volante

För personer aktiva på Twitter har @DrEmmaFrans varit ett välkänt namn sedan 2013. Där har hon på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedlat kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt till sina följare.

Genom artikelserien Vetenskapskollen i tidningen Svenska Dagbladet har Emma Frans nått en större läsekrets. Hon har under året granskat påståenden som:

  • Stress gör oss gråhåriga – sant eller falskt?
  • ”Vabruari”: Är februari sjukaste månaden?>
  • Kaffe förlänger våra liv – sant eller falskt?

Doktor Emma Frans gav under 2017 ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, på Volante förlag. I boken redogör Frans på ett pedagogisk sätt för hur vi som individer kan navigera genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Med hjälp av lustiga anekdoter tagna ur vardagslivet beskrivs begrepp som placeboeffekten och cherry picking. Även avdelningar rörande källkritik, informationsinhämtning och statistik avhandlas med hjälp av tydliga exempel, ofta hämtade från verkligheten.

Genom att Emma Frans uttrycker sig lättbegripligt och ofta med en stor portion humor, utan att tumma på det vetenskapliga förhållningssättet, är hon en god folkbildare i den digitala tidsåldern.

För detta får Emma Frans Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2017 och en prissumma på 25 000 kronor.

Vetenskap och Folkbildning