Scantrade entertainment
Svensk text 66 minuter

A documentary about aliens an UFOs with reenactments of aliens interviews and video of supposedly real video of an alien being interviewed by government officials.

Följande personer medverkar i denna ”dokumentär”: Steven Williams, Bob Lazar, Sean David Morton, Rick Baker, David Adair, Art Bell, Tom Coleman, Jim Dilettoso, John Criswell, Robert Dean, Michael Hesemann, Greg O’Neill, och Alexa Koenig.

Detta är en DVD som hösten 2008 fanns att köpa på de svenska internetsajterna Ginza och CDON. Filmen är dock inte ny utan gavs ut första gången redan 1997, men då med ett annat omslag.

På fodralets baksida kan man läsa följande innehållsdeklaration (på svenska): ” En dokumentär om utomjordingar och ufon med dramatiseringar av intervjuer med utomjordingar och en enligt utsago äkta inspelning av en rymdvarelse som intervjuas av regeringstjänstemän.”

I filmen intervjuas Bob Lazar om ett flygande tefat som fanns vid den hemliga flygbasen Area 51. Man får ta del av en massa fantasier om hur det flygande tefatet var konstruerat, eftersom Lazars arbetsuppgifter på Area 51 var att undersöka just hur farkosten var uppbyggd och hur den fungerade!

David Adair heter en annan person som undersökte tefatets motor där ute på Area 51. En motor som gjorde att det flygande tefatet kunde färdas med ljusets hastighet, eller snabbare! En teknisk sagoberättelse utan det minsta lilla fragment av trovärdighet, således!

Som tittare får man även ta del av en massa trams kring företeelser som Project Sigma, Area 51, tefatskraschen i Roswell, MJ-12 med mera. Men vem orkar bry sig i längden om en massa tokdårars fantasiprodukter, konspirationsteorier och störtade flygande tefat (som hela tiden kallas för UFO), samt en massa tillfångatagna utomjordingar?

Ytterligare en i raden av medarbetare, eller före detta anställda, på det superhemliga (!) Area 51 uttalar sig framför kameran, fast denna gång under pseudonymen ”Victor” och med skuggat ansikte. Ett ansikte som ändå går att identifiera vid ett par tillfällen så det blir riktigt komiskt ibland.

”Victor” påstår sig ha kommit över ett videoband med en inspelad intervju med en utomjording. Han pratar också om en utomjording som kraschade med sitt flygande tefat (i USA naturligtvis!) redan 1944. Denna alien kom från Zeta Reticuli, men dog 1995!

Utomjordingar har inget talspråk så de samtalar med telepati istället. Bra att få bekräftat att telepati verkligen fungerar, och att en utomjordisk och en mänsklig hjärna också är kompatibla med varandra, så att utomjordiska telepatiska signaler kan transporteras in och mottagas i mänskliga hjärnor! Samt att någon sort automatisk översättningsmaskin finns inbyggd i den telepatiska tekniken. Varför man ändå måste ha en tolk som mellanhand är okänt. Det vore ju mycket enklare om man kunde samtala direkt. Men givetvis förstår den intelligente utomjordingen engelska och det är ju bra!

Man visar upp en ”äkta, oklippt, ocensurerad”, filmsekvens på ett par minuter där man intervjuar en alien med hjälp av en osynlig tolk (för att förtydliga så är tolken givetvis inte osynlig men syns inte i bild!). Filmen saknar ljud och är otextad så det enda man ser är en dockliknande varelse med stort huvud som sitter och gungar som en mentalpatient eller något liknande. Efter ett tag slår den stackars utomjordingen mot glasrutan framför sig och då kommer två maskerade sjukvårdare in. Det ser mest ut som om de torkar en sölig ettåring kring munnen, samtidigt som de försöker bryta nacken av den. Mycket humoristiskt, verkligen! En äkta, oklippt, ocensurerad humoristisk kortfilm som nog skulle passa perfekt för YouTube!

Man får endast se huvudet på utomjordingen, resten av kroppen är dold och rummet dessutom helt mörkt. Den arma varelsen ser ut som en dödskalle med akut yrsel. En riktigt medioker produktion och resultatet blir till en patetisk film som inte på något sätt kan anses som trovärdig. Men ”dokumentären” för övrigt håller faktiskt en ganska bra teknisk kvalitet när det gäller bild, ljud och klippning. En produktion som inte skulle göra bort sig alls, om den skulle sändas på Discovery Channel, TV4 eller något liknande. Men innehållsmässigt är det ju rena skräpet, och det hjälper inte mycket att man har klippt in några skeptiska personer med varierande bakgrund i ett tafatt försök att balansera upp det hela.

Man skulle med fördel kunna titta på denna publikation med utgångspunkt från att det är en parodi där alla medverkande är skådespelare som spelar diverse olika roller. Då skulle man kunna ha en viss behållning av filmen, men som dokumentär är den både undermålig, patetisk och helt ointressant som ett möjligt faktadokument.

Hur sammanfattar man då eländet?

Jo, man skulle kunna se det hela som ett fantasifullt Arkiv-X avsnitt, fast med skådespelaren Steven Williams, som i ord och bild guidar oss igenom programmet på ett genuint amerikanskt vis. Men förhoppningsvis finns det inte någon normalbegåvad person som kan ta den här parodin av UFO-ämnet på allvar.

 Roger Skoog

Vetenskap och Folkbildning