lchf
Så här kan ett mål av LCHF se ut.

LCHF står för ”Low Carb, High Fat” och är en diet som går ut på att väldigt liten del av energin vi får i oss ska komma från kolhydrater, medan en stor del ska komma från fett. Speciellt animaliskt fett och mättade fetter rekommenderas.

Eftersom en fettrik kost för många ger en bättre mättnadskänsla än vanlig mat, så upplever många att LCHF är en fungerande metod för att gå ner i vikt utan att bli allt för hungrig av kalorireduceringen. Ur vetenskaplig synvinkel är det framför allt fokuset på mättat fett som väcker funderingar, då ett högt intag av mättade fetter kunnat kopplas samman med hjärt- och kärlsjukdomar.

Många felaktiga påståenden om LCHF och hälsa

Dieten har också av förespråkare som till exempel läkaren Annika Dahlqvist kopplats ihop med en hel rad hälsofördelar som inte har vetenskapligt stöd. Hon har påstått att ”Äter man en riktig kost får man inte cancer.” och ”Först orsakar etablissemangets kostråd cancern, sedan försöker de hitta cancern i tidigt stadium. Det vore bättre att ge nyttiga kostråd, då kanske inte mammografin skulle behövas.” och ”Då har vi flera sätt att skydda mot/bota influensa: LCHF, D-vitamin, Kolloidalt silver. Flera tips, eller räcker det?” På grund av dessa och andra påståenden fick Annika Dahlqvist utmärkelsen ”Årets förvillare” 2009.

Vidare läsning:

Vetenskap och Folkbildning
Added to cart.

SHOPPING CART

×

Cart is empty

  Loading...
  Back to cart

  CHECKOUT

  Please complete your shipping and payment details below.

  Shipping & Billing Information

  Payment Information


  OR

  Thanks for your order!

  We just sent your receipt to your email address, and your items will be on their way shortly.

  Oops, payment failed.

  It looks like your order could not be paid at this time. Please try again or try a different card.

  Powered by WP Stripe Cart.