Vad är teknisk allmänbildning?

Göran Grimvall

OBS: dagen ändrad till onsdag 5 december

I den nya läroplanen för grundskolan 2011 har ämnet teknik fått en mycket tydligare ställning, i alla årskurser. Syftet är att (citat) eleverna utvecklar sitt kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Vad innebär detta, rent konkret? Behovet av tekniskt handlag har stadigt minskat. och de tekniska systemen blivit allt svårbegripligare. Vad bör då alla som går ut grundskolan ha med sig i form av teknisk allmänbildning? Synpunkterna som framförs i kvällens föredrag kan nog av några uppfattas som radikala.

Göran Grimvall är professor emeritus i teoretisk fysik vid KTH.

Efter föredraget planeras en paneldebatt.

Föredraget ordnas i samarbete med Tekniska Museets Vänner.

Tid: onsdagen den 5 december 2012 kl. 18:00

Plats: Althinsalen på Tekniska Museet i Stockholm

Övrigt: Fri entré till Tekniska museet från kl 17:00


GMO – Gift eller räddning?

Mats Andersson

EU har världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer. Samtidigt har hela vårt moderna jordbruk präglats av försök att genom korsning och förädling förändra just växternas arvsmassa. GMO ser ut att lova växter som är resistenta mot skadeinsekter, och ett effektivare jordbruk, men det kan vara svårt att förutspå effekterna av genetisk spridning till vilda växter.

Mats Andersson, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg, hjälper oss att reda ut begreppen.

Tid: måndagen den 19 november 2012 kl. 19:00

Plats: Haket pub, första långg. 32, Göteborg

Övrigt: Fri entré


Higgspartikeln

Maria Gunther Axelsson

Maria Gunther Axelsson är vetenskapsjournalist, doktor i partikelfysik och författare till boken” Big bang eller varde ljus? – skapelsemyten som pseudovetenskap”. Hon ska prata om upptäckten av Higgspartikeln. Kan vi vara säkra på att Higgspartikeln är upptäckt nu? Om inte, när kan vi vara det? Vad är kriterierna för en upptäckt? Hur vet vi att vi vet?

Tid: måndagen den 19 november 2012 kl. 19:00

Plats: Biotopia, Uppsala

Övrigt: Kom i tid, dörren låses.


Sektpsykologi. Eller “Hur man förvandlar en normalfungerande människa till en viljelös slav”

Håkan Järvå

Nu är det dags för Pop Science Pub igen – populärvetenskapliga pubföreläsningar på Bonden Bar. Denna gång får vi besök av psykologen Håkan Järvå. Han har en bakgrund i Scientologerna, men började efter avhoppet intressera sig för psykologin bakom att människor går med i sekter och låter sig förledas till att sätta sitt kritiska tänkande på paus. Om just detta kommer han att prata om i sin pubföreläsning.

Han är engagerad i nätverket Hjälpkällan, som stöttar sektavhoppare, är redaktör för boken Sektsjuka som handlar om just sektpsykologi, och håller tillsammans med trollkonstnären Samuel Varg Tunberg i Magiprojektet, där de lär ungdomar hur de undviker att bli lurade och manipulerade.

Pop Science Pub hålls första torsdagen i varje månad fram till december. Pubhäng med musik från 19.00, föreläsningen börjar 20.30.

Efter föreläsningen hålls en pubquiz om några av de läskigaste sekterna genom historien. Pris till vinnaren! (+ äran så klart)

En helt vanligt AW, fast bättre. Science. It works, bitches!

Tid: torsdagen den 1 november 2012 kl. 19:00

Plats: Restaurang Bonden, Bondegatan 1 C, Stockholm

Övrigt: Föreläsningen börjar 20.30


Blindspår – Vetenskap på villovägar

Peter Olausson

Författaren Peter Olausson har tidigare skrivit om faktoider – “fakta” som låter sant men inte är det. Nu kommer han föreläsa om sin senaste bok Blindspår.

Föreläsnignen är gratis och hålls i Ekmansalen på Stadsbiblioteket i Uppsala. Efter föreläsningen blir det eftersnack på Café Linné.

Beskrivning av boken:
Får man hälsa och skönhet av radium? Finns det kanaler på Mars? Låg Troja i Småland? Ibland kan det vara lätt att se om nya idéer är värdefulla eller värdelösa. Andra gånger tar det betydligt längre tid att inse hur det ligger till.

Peter Olausson går igenom en rad blindspår som det mänskliga vetandet ägnat sig åt, som togs på ganska stort allvar innan de förvisades till kunskapens källare.

Datum: lördagen den 27 oktober.

Plats: Uppsala, Stadsbiblioteket, Ekmansalen


Livet började inte i havet

Karsten Pedersen

Hur uppstod liv på jorden? Och hur kan vi bära oss åt för att hitta liv på andra planeter? Följ med Karsten Pedersen till jordens inre och rymdens yttre, till liv på platser där man inte trott att liv var möjligt.

Karsten Pedersen är adjungerad professor i geomikrobiologi vid Chalmers Universitet, och grundare av företaget Microbial Analytics Sweden.

Datum: måndagen den 22 oktober.

Plats: Haket pub, första långg. 32, Göteborg


Oro för mobilstrålning

Björn Cedervall

Björn Cedervall som är med dr och docent i medicinsk strålningsbiologi vid KI kommer prata om mobilstrålningens hälsoeffekter och hur orolig det är rimligt att vara för den.

Datum: måndagen den 22 oktober.

Plats: Biotopia, Uppsala


SciCamp

SciCamp – En vetenskaplig knytkonferens!

Varför kan bin flyga? Varför lurar man sig själv? Fungerar alternativmedicin? Hur påverkar man människors åsikter? Kan kultur påverka mänsklig evolution? Finns utomjordiskt liv?

För första gången i Sverige hålls en vetenskaplig knytkonferens, där du väljer vilket ämne som ska behandlas och diskuteras med andra kunskapstörstande likar. Missa inte!

Bekräftade ämnen

 • Hur bekämpa pseudovetenskap? (Dan Larhammar)
 • Exoplaneter (Mikael Ingemyr)
 • Vaccin och folkhälsa (Rafael Ahlskog)
 • Påverkanspsykologi (Joacim Jonsson)
 • Debunkningshandboken (Joacim Jonsson)

Tidsschema
10.00 Öppning
10.30 Första blocket
12.00 Lunch
13.30 Andra blocket
15.30 Fika
16.00 Tredje blocket
17.30 Avslutning

På kvällen blir det debriefing på skeptikerpub från kl 18 på Pub19.

OBS! Begränsat antal platser.

Anmälan: scicamp@vof.se före 10 oktober. (Ange gärna ev. aktivitet du vill hålla i eller ämne du vill föreläsa om)

Läs mer här!

Datum: lördagen den 13 oktober.

Plats: Missionskyrkan (S:t Olofsgatan 40), Uppsala


Pubföreläsning: “Kom du?” – Om orgasmer

Tanja Suhinina

Efter succén med Christine Öberg och epigenetiken fortsätter vi med de populärvetenskapliga pubföreläsningarna på Bonden Bar. De kommer att hållas en första torsdagen i månaden.

Nu är det dags för psykologen Tanja Sushinina att prata om ett ämne som berör alla – orgasmer. Hur funkar det egentligen? Vad är en orgasm? Vad gör man för att få en? Allt ni velat veta om att komma (nåja, det man hinner med på en halvtimme), men inte vågat fråga.

Tanja Suhinina skriver om sex och relationer på bloggen “Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina”.

Pubhäng med musik från 19.00, föreläsningen börjar 20.30.

Nytt för denna gång är att vi efter föreläsningen kör en pubquiz på temat orgasmer. Pris till vinnaren! (+ äran så klart)

En helt vanligt AW, fast bättre. Science. It works, bitches!

Arr: Vetenskap och folkbildning

Datum: torsdagen den 4 oktober.

Plats: Bonden Bar: Bondegatan 1C, 116 23 Stockholm


Saker du tror att du vet

Maria Berglund

Vi människor missuppfattar och feltolkar saker jämt. Vissa felaktiga slutsatser är kanske inte så farliga medan andra får oss att fatta riktigt dåliga beslut som får allvarliga konsekvenser.

Maria Berglund är psykolog med inriktning mot neuropsykologi och styrelseledamot i Vetenskap och Folkbildning.

Datum: måndagen den 24 september.

Plats: Biotopia, Uppsala


Mindfulness – Behandling av hjärntrötthet efter hjärnskada

Birgitta Johansson & Lars Rönnbäck

Mental trötthet är en vanlig konsekvens efter traumatiska skallskador, stroke och annan sjukdom i nervsystemet. Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck bjuder på ett spännande samtal om nya behandlingsmöjligheter.

Birgitta Johansson, fil.dr, psykolog, specialist i neuropsykologi och Lars Rönnbäck, professor och överläkare i neurologi, båda vid Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Datum: måndagen den 17 september.

Plats: Haket pub, första långg. 32, Göteborg


FLYTTAT! Sanal Edamaruku – Wanted for Defence of Truth

Sanal Edamaruku

Sanal Edamaruku har tyvärr fått förhinder, och det planerade besöket måste skjutas till framtiden. Något nytt datum är ej ännu spikat. Håll utkik på kalendariet efter mer information inom kort.

Vi beklagar olägenheten.

Ordföranden för Indian Rationalist Association, mannen som lät en svartmagiker försöka döda honom i direktsändning, och som nu är på landsflykt efter att ha avslöjat att vattnet droppande från tårna på en jesusstaty hade en naturlig förklaring.

Sanal Edamaruku riskerar fängelse för sitt försvar av sanningen, vetenskapen och det kritiska tänkandet.

Nu kommer han till Sverige och Göteborg!

Missa inte!

Entré: 100 kronor i dörren. Biljetter säljs även via Ticnet.

Föredraget arrangeras av Vetenskap och Folkbildning Göteborg tillsammans med Humanisterna Väst.

Datum: söndagen den 9 september.

Plats: Runan, Chalmers, Göteborg


FLYTTAT! Sanal Edamaruku – Wanted for Defence of Truth

Sanal Edamaruku

Sanal Edamaruku har tyvärr fått förhinder, och det planerade besöket måste skjutas till framtiden. Något nytt datum är ej ännu spikat. Håll utkik på kalendariet efter mer information inom kort.

Vi beklagar olägenheten.

Ordföranden för Indian Rationalist Association, mannen som lät en svartmagiker försöka döda honom i direktsändning, och som nu är på landsflykt efter att ha avslöjat att vattnet droppande från tårna på en jesusstaty hade en naturlig förklaring.

Sanal Edamaruku riskerar fängelse för sitt försvar av sanningen, vetenskapen och det kritiska tänkandet.

Nu kommer han till Sverige och Stockholm!

Missa inte!

Föredraget arrangeras av VoF, ABF Stockholm och Humanisterna.

Datum: lördagen den 8 september.

Plats: ABF-huset, Sveavägen, Stockholm


Kulturnatten i Uppsala

Välkommen till VoFs tält på Kulturnatten! Vi kommer som tidigare vara på gamla torget och ha aktiviteter som att prova slagruta, bokförsäljning mm.

Se video och blogginlägg från 2011.

Datum: lördagen den 8 september.

Plats: Gamla torget, Uppsala


FLYTTAT! Sanal Edamaruku – Wanted for Defence of Truth

Sanal Edamaruku

Sanal Edamaruku har tyvärr fått förhinder, och det planerade besöket måste skjutas till framtiden. Något nytt datum är ej ännu spikat. Håll utkik på kalendariet efter mer information inom kort.

Vi beklagar olägenheten.

Ordföranden för Indian Rationalist Association, mannen som lät en svartmagiker försöka döda honom i direktsändning, och som nu är på landsflykt efter att ha avslöjat att vattnet droppande från tårna på en jesusstaty hade en naturlig förklaring.

Sanal Edamaruku riskerar fängelse för sitt försvar av sanningen, vetenskapen och det kritiska tänkandet.

Nu kommer han till Sverige och Uppsala!

Missa inte!

Föredraget arrangeras av VoF Uppsala, Missionskyrkan Uppsala och Humanisterna Uppsala.

Datum: fredagen den 7 september.

Plats: Missionskyrkan, S:t Olofsg. 40, Uppsala


Pop Science Pub – Epigenetik: När nurture mötte nature

Biolog Christine Öberg

Newsflash! Vetenskap ♥ öl=sant.

Från och med i höst drar vi igång populärvetenskapliga pubföreläsningar på Bonden Bar. De kommer att hållas en gång i månaden på vardagskvällar. Pubhäng med musik från 19.00, föreläsningen börjar 20.00.

Vår första gäst är biologen Christine Öberg, som ska prata om hur arv och miljö är långt från så separata som man skulle kunna tro. Miljön kan, motsägelsefullt nog, påverka ditt DNA. Och de förändringarna kan dessutom ärvas av dina barn. Dags för nature och nurture att hålla hand och sjunga kumbaya?

En helt vanligt AW, fast bättre. Science. It works, bitches!

Arr: Vetenskap och folkbildning

Se även vårt event på Facebook.

Datum: torsdagen den 6 september.

Plats: Bonden Bar på Bondegatan 1C, 116 23 Stockholm


Hur dödar man en myt?

Tillsammans, och med hjälp av en svensk översättning av The Debunking Handbook diskuterar vi hur man bekämpar felaktiga påståenden i sin omgivning och på samhällsnivå. Vad kan VoF som förening göra?

Dessutom laddar vi upp inför Sanal Edamarukus besök i Göteborg en vecka senare!

Vi bjuder på smaskigt fika och fixar någon aktivitet för de barn som dyker upp. Mötet riktar sig i första hand till medlemmar, men även övriga intresserade är välkomna!

Datum: söndagen den 2 september.

Plats: Botaniska institutionen, Botaniska trädgården, Göteborg


VoF i Prideparaden

Vi går tillsammans med Humanisterna och UngHum. Pride Parade avgår den 4 augusti kl 13.00 från Humlegården. OBS! Vi träffas kl. 12.00 i Humlegården. Kontakta gärna HumPride ansvarige Johan Ericsson Qvist, johan.eq@johanqvist.se, om du har idéer eller bara vill meddela att du tänker delta. Du kan också anmäla dig på Facebookeventet, men det är inget föranmälningskrav, även om det är bra att veta ungefär hur många som kommer.

Datum: lördagen den 4 augusti.

Plats: Humlegården


Häng med en forskare

Vill du fråga en psykolog vad som driver människor till att bli homofober, pumpa en en neuroforskare på information om vad som händer i huvudet när man blir kär eller kolla med en läkare hur en könskorrigering egentligen går till? Låna en HBTQ-kunnig forskare av oss för ett litet vetenskapssnack!

Datum: onsdagen den 1 augusti.

Plats: Konferensrum 1, Pride House, Stockholm


Elchocker, Oidipus och Gud – psykologisk pseudovetenskap

Maria Berglund

Genom historien har homo- och bisexuella utsatts för en stor mängd kränkande och skadlig pseudovetenskap. Allt ifrån aversionsterapi med elchocker, heterofierande psykoanalys och ”reparativ” religiös könsrollstuktan har använts inom psykologin och psykiatrin, ofta med tragiska resultat. Kom och lyssna på psykolog Maria Berglund som berättar om hbt-fientligt kvacksalveri, men också om de goda exemplen.

Datum: onsdagen den 1 augusti.

Plats: Bandlerrummet, Pride House, Stockholm


Skepchick.se-panelen diskuterar Vetenskap <3 feminism

Skepchick.se

Vetenskap <3 Feminism

Feminism och vetenskap har ett bitvis lite ansträngt förhållande. Hur sammanför man ett vetenskapligt synsätt med ideologi utan att varken vetenskapen eller feminismen urvattnas? Hör politik hemma i genusvetenskapen? Och hur ska man se på sådant som sanning och fakta i en feministisk kontext? Några av de som bloggar på Skepchick.se, där genusfrågor och feminism kombineras med vetenskap och kritiskt tänkande, diskuterar här dessa frågor, och en och annan brandfackla kommer att kastas.

16.00-17.00 Bibliotek Plattan

Datum: tisdagen den 31 juli.

Plats: Bibliotek Plattan


Gatuaktivism och Pubföreläsning i Trollhättan

Peter Olausson

Nästa Fredag den 13:e uppmärksammar VoF Trestad antividskepelsedagen, och passar samtidigt på att blåsa nytt liv i lokalavdelningen.

Mellan 16 och 18 låter vi förbipasserande på Kungsgatan utmana sina vidskepelser genom att gå under en stege, samtidigt som vi sprider information om verksamheten.

Därefter fortsätter kvällen på O’Learys, på Kungsgatan 36, med skeptikerpub. Författaren Peter Olausson kommer att hålla föredrag om faktoider. Ifall du bor i Trestadsområdet och är intresserad av en aktiv lokalavdelning – kom förbi och träffa likasinnade, kanske över en Fernet Branca!

Datum: fredagen den 13 juli.

Plats: Kungsgatan, Trollhättan


Vetenskap och Folkbildnings Vårmöte 2012

Välkommen till Vetenskap och Folkbildnings Vårmöte och årsmöte 2012!

Varmt välkommen att delta i en helg full med upplyftande aktiviteter.

Årets folkbildare ska koras, Harry Martinson-priset föreningen fick ska firas, motioner och andra ämnen kommer debatteras hätskt, årsmötet hållas och inte minst kommer det vara en fest för att fira 30-årsjubileum! (Facebooksida här)

Lördag
10-12 Diskussionstorg (bl.a. om årsmötets motioner) + kaffe och kaka
12-13 Baguettelunch
13-15 Årsmötesförhandlingar
15-18 Föredrag: Dan Larhammar om neuroteologi och Maria Berglund om skepticism. OBS! Föredragen är i en annan lokal: Pedagogen, Hus A, sal AK2 137
18- FEST: VoF 30 år, och vinnare utav Harry Martinsonpriset 2012!

Söndag
9.45 Kaffe och kaka
10-11 Årets folkbildare: Hjärnkontoret
11-12.30 Hur når vi ut?
12.30-13 Chiabattalunch och hejdå.
13-15 VoF Göteborg bjuder in de som vill till skeptisk picknick/cafébesök

Årsmötet: Själva årsmötet hålls mellan 13 och 15 lördagen den 28:e. Inför detta kommer medlemmar att få sedvanliga möteshandlingar när det närmar sig. Vid årsmötet väljs styrelse, revisorer och valberedning för kommande verksamhetsår.

Anmälan: Under helgen kommer det att finnas mat. Fikat är gratis, men lunch kostar 50 kronor och middag på festkvällen säljs till ringa 200 kronor. Anmäl dig till här.

Boende: Om du vill ha gratis/billigt boende hemma hos någon göteborgsskeptiker eller på golvet någon stans, så hör av dig till David Hedlund via e-post.Tänker du bo på hotell så är alla i centrala stan tillräckligt nära.

Kommunikationer: Kvinnofolkhögskolan i Göteborg ligger vid hållplats Masthuggstorget. Spårvagn 3, 9 och 11 går till Masthuggstorget från Centralstationen. Till spårvagnen kan du lösa sms-biljett eller köpa biljett ombord i automat som tar betalkort. Lokalen ligger centralt så det går lätt att ta sig till hotell i innerstan.

Välkomna!

Datum: lördagen den 28 april.

Plats: Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, ingång från Masthuggstorget


Saker du tror att du vet

Maria Berglund

Vi människor missuppfattar och feltolkar saker jämt. Vissa felaktiga slutsatser är kanske inte så farliga medan andra får oss att fatta riktigt dåliga beslut som får allvarliga konsekvenser.

Maria Berglund är psykolog med inriktning mot neuropsykologi och styrelseledamot i Vetenskap och Folkbildning.

Datum: lördagen den 28 april.

Plats: Pedagogen, Grönsakstorget, Hus A, sal AK2137


Neuro-teologi – om neurobiologin bakom religiösa upplevelser

Dan Larhammar

Vad händer i hjärnan när vi är med om andliga upplevelser? Dan förklarar hur dessa hjärnmekanismer kan ha uppstått under människans evolution.

Professor Dan Larhammar, Molekylär cellbiologi, Uppsala universitet, styrelsemedlem i Vetenskap och Folkbildning.

Datum: lördagen den 28 april.

Plats: Pedagogen, Grönsakstorget, Hus A, sal AK2137


Sannhet og løgn om politiforhør

Asbjørn Rachlew

Flere falske tilståelser bidro til at norsk politi måtte endre sine avhørsmetoder. Fra manipulative avhørsmetoder, der politiet følger sin erfaringsbaserte intuisjon gjennom å søke bekreftelser i form av tilståelser, til en mer nøytral, forskningsbasert metodikk, der tanken er at politiet i større grad skal teste sine hypoteser under sine avhør av mistenkte. Rettspsykologisk forskning har åpnet lukkede rom, og bidratt til å løfte sentrale, etiske spørsmål fram i lyset. Forskningen har gitt rettsstaten viktig kunnskap om hvor stor påvirkningskraft politiet har på den informasjonen som samles inn under avhør, og gitt politiet nye verktøy, utviklet for å forebygge uheldig påvirkning og uriktige domfellelser. Men, heller ikke dette feltet er skånet for pseudovitenskaplig innblanding. Den forlokkende tanke om å tilby politiet en metode – eller et apparat – som kan skille sannhet fra løgn, er for lengst blitt «big business», kamuflert i vitenskapens navn.

Asbjørn Rachlew er politioverbetjent i Oslo politidistrikt hvor han for tiden arbeider som faglig leder under avhørene av mistenkte etter hendelsene i Oslo og Utøya, 22. juni 2011. Rachlew ble uteksaminert fra Politiskolen i 1992 og har arbeidet i 8 år som drapsetterforsker i Oslo. Han har en mastergrad i rettspsykologi fra Universitetet i Liverpool (1999), og i 2009 forsvarte han sin doktoravhandling, Justisfeil ved politiets etterforskning. Rachlew utviklet Norges første opplæringsprogram i avhørsteknikk. Han anvendes som sakkyndig, og har holdt en rekke foredrag, nasjonalt og internasjonalt om temaet avhørsteknikk. Rachlew har arbeidet som etterforsker for FN og er involvert i Norges menneskerettighetsdialog med Vietnam.

Datum: onsdagen den 4 april.

Plats: ABF, Sveavägen, Stockholm


Göteborgsstyrelsens årsmöte

Välkommen till ett ovanligt trevligt årsmöte!

Förutom kakor och föredrag om vad en skeptiker egentligen är, blir det spännande avgöranden i frågan “Vem blir ny ordförande?” och “ska vi utöka valberedningens storlek?” och avslöjande granskningar som den om vad som egentligen hände med medlemsinflytandet. Högt och lågt, trevligt och glatt, nästan alla åsikter är välkomna. Rösträtt har du om du är medlem i Vetenskap och Folkbildning och bor i närheten av Göteborg. Typ.

Ett obekräftat rykte i styrelsen säger att det efter mötet finns möjlighet att ta en öl med andra mötesdeltagare på en närbelägen pub.

Dagordning:

 • Val av mötesfunktionärer (Mötesordförande, mötessekreterare och protokollsjusterare)
 • Styrelsen verksamhetsberättelse.
 • Frågan om ansvarsfrihet för avgående styrelse.
 • Fastställande av verksamhetsplan och budget för kommande år.
 • Eventuella motioner
 • Val av styrelse
 • Val av ordförande
 • Val av revisorer
 • Val av valberedning
 • Övriga frågor
 • Verksamhetsdiskussion

Datum: lördagen den 31 mars.

Plats: Institutionen för Biologi och Miljövetenskaper, Göteborgs Universitet, Carl Skottbergs gata 22b, Göteborg


Ignobel-prisen

Marc Abrahams, Magnus Wahlberg, Michael Enquist

Föredrag om Ignobel-prisen av personer som ligger bakom dessa. Prisen delas ut för ovanliga, oväntade eller triviala insatser inom vetenskapen. De kan vara satiriska. Syftet med prisen är att få människor att skratta och sedan att tänka.

Föredraget arrangeras av Gustav Nilsonne vid KI i samarbete med VoF.

OBS: Inträdesavgift tas inte ut; finansiering har ordnats.

Fel datum har tidigare meddelats men det är nu korrigerat.

Datum: lördagen den 24 mars.

Plats: Sal Jakob Berzelius, Berzelius väg 3, KI, Solna


Paneldiskussion om klimatet

VoF i Uppsala tillsammans med Missionskyrkan anordnar en paneldiskussion om klimatfrågan och den globala uppvärmningen.

Diskussionen modereras av Jan-Olov Johansson, journalist med vetenskap, medicin och djur som specialintressen. Tidigare redaktionschef på Vetenskapsradion i Sveriges Radio P1. Jan-Olov är också moderator för Uppsala universitets Fakultet X.

Deltagarna i diskussionen är:

Lennart Bengtsson, professor vid Universitetet i Reading samt direktör för Earth’s Science vid International Space Science Center i Bern, Schweiz. Tidigare direktör för Max-Planck-Institutet för Meteorologi i Hamburg och direktör för ECMWF i Storbritannien. Gästprofessor vid Uppsala universitet. Hedersmedlem bl a vid Royal Meteorological Society och American Meteorological Society.

David Gee, seniorprofessor i orogen dynamik, Inst för geovetenskaper, Uppsala universitet. Tidigare President för European Union of Geosciences.

Sven Kullander, professor emeritus i Högenergifysik, Uppsala universitet. Ordförande Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott.

Carl-Gustaf Ribbing, professor emeritus i Fasta tillståndets fysik, Uppsala universitet, forskar på materialoptiska egenskaper, speciellt spektral selektivitet och emissionskontroll. Tidigare forskningschef på FOI i Ursvik och Linköping.

Om du har frågor, kontakta styrelsen.uppsala@vof.se

Facebookevent här.

Datum: tisdagen den 20 mars.

Plats: Missionskyrkan i Uppsala (S:t Olofsgatan 40)


Föredraget inställt (Ond kemi)

Ulf Ellervik

OBS INSTÄLLT.
Beklagar.

Datum: måndagen den 19 mars.

Plats: Sal D2, Lindstedtsvägen 5, Kungl Tekniska Högskolan, Stockholm


Medicinska tokigheter

Mats Reimer, Agnes Wold

Tisdagen den 7/2 inviger vi vår nya skeptikerpub Haket (karta) med en spännande diskussion om placebo, vetenskap och vanföreställningar i medicinens värld. Professor Agnes Wold och barnläkaren Mats Reimer samtalar inför publik om de vetenskapliga metoder som håller oss friska, och vad motsatsen kan få för konsekvenser.

Även frågor som:
Är amning så viktigt?
Kan man förebygga allergi?
Är det meningsfullt att hälsoundersöka de friska?

Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin,
institutionen för biomedicin.

Mats Reimer är barnläkare i Mölnlycke och bloggar för Dagens Medicin.

Datum: tisdagen den 7 februari.

Plats: Haket Pub, Första Långgatan 32, Göteborg

Vetenskap och Folkbildning