Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

VoF på Vetenskapsfestivalen!

18 april, 2015,14:30 - 19:00

Den 15 – 19 april pågår den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Vetenskapsfestivalen är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Vetenskap och Folkbildning arrangerar som vanligt ett antal spännande programpunkter under festivalen. Samtliga arrangemang är öppna för allmänheten och gratis att besöka!

VoF på Vetenskapsfestivalen:

Lördag 18 april

14:30 – 15:30 Viralgranskaren: Är det sant eller falskt?
Plats: Festivaltältbyn i Bältespännarparken, Kungsportsavenyn
På sociala medier är alla med och sprider uppgifter, ibland utan att tänka på att kolla en extra gång. Viralgranskaren är ett projekt på tidningen Metro och startades i mars 2014. De vill främja källkritik hos läsarna och låta det journalistiska arbetet omfatta det som sägs och sprids på internet. Medverkar gör Linnéa Jonjons och Åsa Larsson som är två av journalisterna bakom Viralgranskaren. Moderator är Karin Gyllenklev, känd från Institutet i P3.

15:30 – 16:30 Christine Öberg: På liv och död – om djurförsök i forskningen
Plats: Pedagogen, Hus A, sal AK2 138, Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25
Varför forskar man med djurförsök? Christine Öberg var djurrättsaktivist när hon började sin utbildning inom molekylärbiologi. Under utbildningen bytte hon ståndpunkt, och kom sedan att själv jobba med djurförsök. Här berättar hon om varför djur används i forskning, vilka etiska problem som kan uppstå, och hur det känns att vara djurälskare men ändå utsätta djur för försök.

16:30 – 17:30 Hanna Brus och Dan Larhammar: Samtal om vetenskap och ovetenskap
Plats: Pedagogen, Hus A, sal AK2 137, Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25
Förekommer det kvacksalveriverksamhet i dag? Vilka är riskerna med pseudovetenskap inom det medicinska och veterinärmedicinska området, och varför väcker kritik av pseudovetenskapliga behandlingar så starka känslor? Vad innebär det egentligen att medicinska behandlingar ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet? Hanna Brus är kiropraktor och arbetar för att främja självkritik och ett vetenskapligt förhållningssätt inom sitt fält. För detta arbete fick hon ett personligt hedersomnämnande i samband med utnämnandet av Årets folkbildare 2014. Dan Larhammar är professor i molekylär cellbiologi och styrelseledamot i VoF. Vi får ta del av ett samtal dem emellan som kommer att beröra hälsa och ohälsa, bra och dålig sjukvård, vetenskap och ovetenskap, samt mycket mera.

18:00 – 19:00 Marie Rådbo: Liv i ett kosmiskt perspektiv
Plats: Festivaltältbyn i Bältespännarparken, Kungsportsavenyn
Varför bor vi på jorden och inte på någon annan planet runt solen? Kan det ha funnits liv någon annanstans som redan har dött ut? Vad är chanserna att hitta liv på en planet runt en annan stjärna än solen?
Föreläsningen är en del av Vetenskapsfestivalens Cosmic Club med musik, mingel och samtal om rymden.

Vi tipsar även om:

Lördag 18 april kl 12.40 – 13.10 Mikael Ingemyr: Topp 5 sätt att dö på i rymden. Rymden kan tyckas tom och stilla, men den faktiskt är farligare än man kan tro.
Plats: Nordstan, Brunnsparken.

Söndag 19 april kl 12.00 – 13.20 Dan Larhammar, Peter Fenwick och Adrian Parker: Near Death Experiences – can we research what happens when we die?
Plats: Bio Roy, Avenyn (Kungsportsavenyn 45)
“What happens when we die? What does current research say about Near Death Experiences?”
En paneldebatt på engelska.
Moderator: Agneta Lagercrantz, journalist och författare.

Söndag 19 april kl 12.00 – 13.00 En vaccination mot manipulation: Psykologen Håkan Järvå förklarar sakligt hur vår hjärna fungerar och varför alla människor kan bli manipulerade. Magikern Samuel Varg visar hur det går till – även om man vet om att man ska bli bedragen.
Plats: Kjell Härnqvistsalen, Pedagogen, Göteborgs universitet, Västra Hamngatan 25.

Dessutom:
Lördag kl 12 och 14 bjuds det på lasershow på Kåren.

För mer info om festivalen och fullständigt program, se http://www.vetenskapsfestivalen.se.

Varmt välkommen!

Detaljer

Datum:
18 april, 2015
Tid:
14:30 - 19:00

Plats

Göteborg
Gothenburg, Sweden
Vetenskap och Folkbildning