Tillägg 13/7-2023: OBS FORUMET LIGGER NERE SEDAN ETT ANTAL MÅNADER TILLBAKA.

Skälet är att det ligger på en plattform som inte stödjer det äldre format som forumet ligger i.

Vi har dock folk som jobbar på att lösa detta och hoppas att det är tillbaka så snart som möjligt.

—————–

VoFs diskussionsforum syftar till att främja diskussion om för föreningen relevanta frågor samt föreningens medlemsmöten och artiklar i tidskriften Folkvett. Observera:

  • Du måste registrera dig som användare innan du kan skriva i forumet.
  • Forumet är inte en del av föreningen Vetenskap och Folkbildnings officiella webbplats.
  • Var och en är juridiskt ansvarig för sina foruminlägg.
  • Vem som helst kan posta inlägg på forumet. Inlägg på forumet representerar inte föreningen Vetenskap och Folkbildning. För officiell kontakt med föreningen, se denna sida

Forumadministration

Administratör Joacim Jonsson, Sandviken (devadatta)
Administratör (C-J)
Moderator (kaxiga Z)
Moderator Veronica Gardell, Stockholm (pax)
Moderator (micke.d)
Moderator (Tryggve)

E-postadress till forumadministrationen: forumadmin@vof.se

Till forumet.

Viktig information om regler och moderering på forumet

Senast ändrade: 2006-11-13

Den som deltar i diskussionerna på forumet åtar sig att efterleva nedanstående regler och rekommendationer. Den som inte efterlever reglerna kommer att bli utsatt för moderering. Moderering kan ske på flera olika sätt, exempelvis genom att inlägg ändras, raderas eller flyttas. Användare vars inlägg vid upprepade tillfällen måste modereras kommer att blockeras. Användaren kommer först att varnas. Syftet med modereringen är att göra forumet så överskådligt och intressant som möjligt. Modereringen är inte demokratisk. Det innebär att forumadministrationen avgör vad som behöver respektive inte behöver modereras. Följer du nedanstående regler och rekommendationer är emellertid risken för att dina inlägg ska modereras mycket liten.

Regler och rekommendationer

Sträva efter att använda ett förståeligt språk
Detta forum representerar en bred skara människor med varierande bakgrunder, utbildningar och åldrar, och således kan man förvänta sig att språket kommer att variera. När man skriver ett inlägg finns det emellertid vissa saker man bör beakta. Undvik stavfel. Använd en korrekt grammatik och bra styckesindelning.

Tips: För att hitta stavfel går stavningskontrollen petnoga utmärkt att använda. För engelsk översättning rekommenderas tyda.se.

Se till att ditt inlägg är ämnesrelevant
När du skriver ett inlägg, se då till att det du skriver faktiskt behandlar det som diskussionen handlar om. Se också till att du har något relevant för diskussionen att tillföra. Väcker diskussionen intressanta tankar som ligger utanför det diskuterade ämnet är du välkommen att starta en ny tråd. Att enbart skriva att man håller med föregående inlägg tillför ingenting till diskussionen, utan gör den snarare oöverskådlig. Sträva inte bara efter att hävda din ståndpunkt – sträva också efter att göra diskussionen intressant för andra att läsa. Allt som kan skrivas är inte värt att skrivas!

Bra rubrik
När du startar en ny tråd, se då till att rubriken på ett kort och tydligt sätt återger det du avser att diskutera. Detta gör det lättare för andra att orientera sig i forumet.

Citera endast det som är relevant för ditt inlägg
Att citera ett helt inlägg för att sedan endast svara på en del av det gör inlägget onödigt stort och svårare att förstå. Citera därför endast det du svarar på. Dela också gärna upp inlägget du citerar om du svarar på mer än en sak. På så sätt blir det lätt att se vad som hör till vad. Använd funktionen quote när du citerar.

Se till att ditt inlägg hamnar i rätt tråd
Om ditt inlägg hamnar i fel tråd alternativt om du av misstag råkar skapa en ny i stället för att svara i en befintlig, ta bort ditt inlägg och posta det rätt. Notera att när du skall svara i en befintlig tråd skall du använda “Besvara” och inte “Nytt inlägg”.

Använd funktionen “Förhandsgranska”
Detta är speciellt viktigt när du använder bbCode (i synnerhet vid citering). På så sätt ser du hur inlägget kommer att se ut när du postar det, och således är det ett bra sätt att kontrollera om allt ser bra ut. Läs alltid igenom ditt inlägg innan du postar det.

Ändra ditt inlägg i efterhand om något blir fel
Om något trots allt går fel, kom ihåg att det finns en möjlighet att ändra på ett redan postat inlägg. Observera att det inte är tillåtet att radera eller göra större ändringar i ett inlägg som någon annan redan har hunnit besvara. Det skadar diskussionen. Sådant beteende kommer att resultera i omedelbar avstängning. Likaså kommer användare som ändrar moderatorers ändringar och kommentarer i egna inlägg att stängas av.

Undvik personangrepp
Så självklart men ändå så vanligt. Vid diskussioner över nätet är det vanligt att missförstånd uppstår och att tonen blir onödigt aggressiv. Undvik detta! Använd en vänlig och saklig ton i dina inlägg.

Anonymitet och användarnamn
På detta forum är det tillåtet att använda pseudonymer, vilket överlag är praxis på Internet. Det är inte tillåtet att avslöja en annan användares identet utan dennes uttalade medgivande. Respektera anonymiteten! När andra användare tilltalas eller omnämns skall deras användarnamn användas. Det förekommer att vissa av olika skäl registrerar flera användare. Det är inte tillåtet att använda flera användarkonton på forumet. Vill du byta användarnamn så meddelar du detta till forumadministrationen.

Vad är inte tillåtet på forumet?
Det mesta som inte är tillåtet förväntas debattörerna känna till utan att det påpekas, men som exempel kan nämnas uppmaning till piratkopiering eller andra lagbrott.

Till sist ett tips: Argumentera väl
Studera gärna sidor som behandlar argumentation och vetenskaplig retorik. Var tydlig i din argumentation och var beredd att utveckla dig. Ta inte kritik personligt! Ignorera personangrepp. Kom ihåg att du diskuterar med människor som förmodligen aldrig har träffat dig och aldrig heller kommer att göra det.

Kakor används på forumet.

Om upphovsrätt

Upphovsrätten till ett inlägg ägs av upphovsmannen. Genom att posta ett inlägg på forumet godkänner upphovsmannen att inlägget

  • publiceras på forumet
  • kan komma att modereras av forumadministrationen, t.ex. genom att ändras, flyttas eller raderas
  • dupliceras vid säkerhetskopiering av databasen

Upphovsmannen äger rätten att publicera samma inlägg i andra fora.

Forumadministrationen
Vetenskap och Folkbildning