I diskussioner om frågor som kan avgöras vetenskapligt brukar man använda sakliga argument. Ingående parter och andra som följer diskussionen kan då bedöma vem som har de starkaste beläggen för sin uppfattning. Ett helt annat sätt att bemöta påståenden är att hota den som framför dem, exempelvis med polisanmälan. Vi har tidigare (Folkvett 2010:2) skrivit om hur journalisten och författaren Simon Singh åtalades för förtal i Storbritannien sedan han kritiserat kiropraktorer som utför bluffbehandlingar. Hur bisarrt det än kan låta är hot något som även VoF råkar ut för då och då.

Sådana hot är försök att undanröja saklig kritik och debatt. Självfallet ger VoF inte vika. Eftersom en fri och öppen debatt är en av våra grundprinciper ser vi det tvärtom som angeläget att offentligt lyfta fram och kritisera alla försök att hindra en fri diskussion i vetenskapliga frågor. Vi planerar att återkomma mer utförligt till det i ett senare nummer av Folkvett.

Det senaste exemplet är företaget ZandCell i Halmstad. Företaget uppger att man använder ”avancerade cellterapistrategier” och stamcellsbehandling, något som torde kräva forskning och kliniskt arbete i världsklass. Trots det fanns inga uppgifter på företagets webbplats om läkare eller andra forskare knutna till företaget, eller om vetenskapliga publikationer. Sedan en deltagare på VoF:s webbforum uttryckt oro för att företaget skulle kunna locka till sig desperata cancerpatienter hotade ägaren Michael Zand (affärsman och f.d. kommunpolitiker) i juli att polisanmäla VoF för förtal om inte forumtråden raderades. Han skall sedan enligt egen uppgift ha gjort verklighet av hotet – men han lade också hastigt ned firmans webbsajt.

Nya, spännande forskningsområden drar till sig lycksökare och bondfångare. Just förhoppningarna knutna till stamcellsbehandling tycks vara en särskild grogrund för bedragare. Arthur Caplan, chef för Center for Bioethics vid University of Pennsylvania, beskriver* hur diverse ljusskygga företag florerar på nätet, med löften om fantastiska resultat som ingen seriös verksamhet är i närheten av. För att hindra att människor blir lurade har International Society for Stem Cell Research (ISSCR), en organisation utan vinstintresse, varit en källa till korrekt information. Nu har de tvingats lägga ner sin webbplats. Anledningen? De har hotats med stämningar som i USA kan bli mycket dyrbara, även om man vinner. ISSCR är ingen rik organisation, och har inget att sätta emot. Och därmed har hoten ännu en gång gått från att vara bisarra till att orsaka verklig skada.

* www.msnbc.msn.com/id/43760409/ns/health-health_care

 

Vetenskap och Folkbildning