Publicerat i Folkvett nr 4/2005.

VoF-medlemmen Fredrik Mansfeld har wallraffat en suspekt arbetsmarknad. Här berättar han hur det gick till.

Det började med en annons hos arbetsförmedlingen. Några korta citat räcker för att ge andemeningen: “Medium/Clairvoyant personal sökes”, “Ospecificerad arbetsort”, “Provisionsbaserad minutlön”. I beskrivningen över sökandes kompetens kunde man läsa detta:

Önskvärt är att du kan se in i framtiden, se tidigare liv, kommunicera telepatisk med djur, tyda drömmar, lägga tarot, ha kontakt med andevärlden mm. Kan du även hitta bortsprungna djur och/eller se borttappade saker är det ett plus.

Jag trodde knappt mina ögon. Finns det över huvud taget ingen gräns för hur godtrogna och okritiska människor är, eller hur fräcka bondfångarna som lurar pengarna av dessa är? Denna annons måste ju passerat ett antal ögon innan den till slut hamnade på Arbetsförmedlingens nätsidor. Någon borde avslöja dem. Det som fick mig att fatta beslutet att skicka en intresseanmälan för detta otroliga jobb var att de beskrev sig som “ett seriöst företag”. Jag sände dem ett kort mail där jag framhöll som mina meriter att jag hade läst mycket om medier, klärvoajans och spådomskonst, och att jag ibland kunde förutsäga framtiden. Jag gav även mina kontaktuppgifter.

Några dagar senare ringde en representant från företaget och sa att han tyckte min ansökan lät intressant och ville göra ett “anställningsprov” med mig. Jag hade inte trott att det skulle gå så långt, men nu stod jag där med min tvättade hals. Han pushade flera gånger för att jag skulle gå kurser eller köpa böcker om jag kände att jag behövde “vidareutbilda” mig. Jag svarade att det lät mycket intressant och jag ville gärna göra provet. Han skulle ringa upp mig och ge detaljerna om anställningsprovet en vecka senare. När vi avslutade samtalet sa han att han direkt känt den “värme och positiva energi som strömmade ut från mitt hjärtchakra” (!).

En vecka gick, sedan ringde han upp mig igen. Jag frågade hur anställningsprovet skulle gå till och han sa att vi tar det över telefon “eftersom det är så du ska jobba sen”. Jag fick en timme på mig att förbereda mig. Det var dags för eldprovet.

Han frågade hur jag brukar göra: om jag berättar vad som ska hända nästa år i allmänhet, eller om jag hellre svarar på specifika frågor. Jag valde frågor. Han frågade mig vad jag såg i hans framtid när det gällde boende, ekonomi, kärlekslivet osv. Det var en ganska ovan situation, måste jag säga. Jag fick ett slags overklighetskänsla – “Tror han verkligen på det här själv?!” Jag svarade så gott jag kunde och fiskade efter ledtrådar – ren cold reading. Jag lyckades pricka in att han ska flytta ut på landet, att han har husdjur men inte boskap, och en ny kärlek. Samt att han kommer att klara sig bra ekonomiskt. Jag kostade dessutom på mig att säga att jag inte tror att tarotkort har någon inneboende magi, men att de möjligen kan hjälpa mediet att koncentrera sig. Det höll han med om.

Efter runt 20 minuter sa han att han märkte att jag hade stor potential som medium och han kände att jag är en varm och generös person, men att jag tyvärr inte kunde få jobbet eftersom “vi har höga kvalitetskrav”. För att få jobbet behövde jag kunna ge mycket mer specifika uppgifter. Helst skulle jag kunna “få kontakt med döda anhöriga till den som ringde” (!) och ange namn, antal syskon, kanske dödsorsak osv. Enligt honom skulle en jämförelse med andra, konkurrerande telefontjänster uppvisa stora kvalitetsskillnader. Jag frågade då om de lämnade någon garanti så att man fick pengarna tillbaka om spådomen inte stämde. Det kunde de inte göra, eftersom “oftast stämmer det men ibland blir det fel” – vilket visserligen är en utmärkt anledning att ge en garanti…

Jag fick alltså inte jobbet. Men om jag tränade lite mera, sa han, så var jag välkommen att söka jobb om ett år igen. Jag tror jag avstår.

Vetenskap och Folkbildning