Publicerat i Folkvett nr 3/2001.

Peter Zegers. New Age-rörelsen delar en egenskap med konspirationsanhängare: De tror alla att deras sanningar undertrycks av “etablissemanget”. På så sätt kan samarbete mellan de olika grupperna komma till stånd, skriver Peter Zegers, som är nederländsk journalist och debattör.

Ett fenomen som under senare år alltmer kommit upp till ytan inom New Age-rörelsen är den världsomspännande konspirationsteorin. Eftersom många av rörelsens “upptäckter” och “teorier” inte accepteras inom etablerad vetenskap, tror många inom New Age att en ondsint världsomspännande konspiration hindrar deras insikter från att bli accepterade eller ens diskuterade, och att konspirationen också hindrar deras budskap från att bli spritt i massmedia. Den amerikanske statsvetaren Michael Burkun har kallat många av New Age-åsikterna “brännmärkt kunskap”, och eftersom konspirationsteorier också varit ett slags brännmärkt kunskap (särskilt efter andra världskriget), var det bara en tidsfråga innan dessa två inslag skulle mötas. Med konspirationsteoretikernas logik anses en ståndpunkt vara sann inte för att den grundas på fakta eller förnuftig argumentation, utan för att den “undertrycks” av etablissemanget. Denna sorts paranoia är svår att säga emot och är faktiskt immun mot argument. Allt större delar av New Age har smittats av paranoian.

En av centralgestalterna i den internationella New Age-rörelsen är engelsmannen David Icke. Han reser över hela världen och har hållit föreläsningar i Europa, Nordamerika, Sydafrika och Australien. Hans böcker och videokassetter säljer bra. David Icke har länge publicerat konspirationsteorier. I maj var han en av huvudattraktionerna vid International Conspiracys möte i Kalifornien. Innan han blev professionell New Age-guru var Icke fotbollsproffs. Hans karriär tog ett abrupt slut när han vid 21 års ålder utvecklade ledgångsreumatism. I sitt sökande efter bot undersökte han även alternativmedicin, ett klassiskt område för brännmärkt kunskap. Han blev sportjournalist för BBC och var också inblandad i grundandet av De Gröna i Storbritannien. På 1980-talet var han till och med talesman för partiet. I augusti 1990 tillkännagav han att han hade ett uppdrag att rädda världen. Han förutspådde bland annat att Nya Zeeland skulle försvinna vid jul 1991. Vi vet förstås alla att så inte skedde, och inte mycket hördes av Icke förrän han gav ut en bästsäljande bok 1994. Den här sortens profeter glömmer alltid bekvämt sina profetior efter ett tag. I The Robots’ Rebellion: The Story of the Spiritual Renaissance avslöjade Icke en konspiration av världseliten. Utifrån ett traditionellt teosofiskt ramverk sade han sig stå i kontakt med visa personer från den “andra” (andliga) sidan. Allvarligare än påståendet att han var en av de få invigda var att han öppet stödde det ökända antisemitiska falsariet Sions vises protokoll. Han förnekade naturligtvis att han var antisemit, eftersom det enligt honom inte var judarna som ledde konspirationen, utan illuminati (fastän många framstående judar fanns bland dessa). Detta slags försvar för falsariet går tillbaka på den berömde brittiske högerextreme konspirationsteoretikern Nesta Webster på 1930-talet. Icke gav också sitt stöd åt förintelseförnekarnas aktiviteter. Tyvärr blev detta endast måttligt uppmärksammat av De Gröna vid denna tid.

Samma teman upprepades med än större kraft i hans andra bok, …And the Truth Shall Set You Free (1995). Hans förläggare refuserade boken och Icke var tvungen att starta sitt eget förlag Bridge of Love. En handfull judar var ansvariga för första världskrigets utbrott. Samma judar finansierade Hitlers maktövertagande och var därför ansvariga för Förintelsen. Judiska och antifascistiska grupper började naturligtvis protestera mot att denna bok spreds och mot Ickes föreläsningsturnéer i Kanada, Sydafrika och Australien. Det hela resulterade i en generalattack mot Icke från Anti-Defamation League i B’nai B’rith, en mycket aktiv vakthållningsorganisation mot antisemitism. De kanadensiska Gröna anslöt sig till protesterna, och sedan dess har Icke attackerat sina gamla vänner i den gröna rörelsen och påstått att de kontrolleras av en hemlig världselit. Protesterna fick som resultat att flera av de planerade föreläsningarna fick ställas in. Icke återanvänder även de vilda och obevisade anklagelserna mot de gröna och mot Anti-Defamation League i B’nai B’rith från det högerextrema LaRouche-nätverket (Europeiska arbetarpartiet, Schiller-insitutet etc.), den nynazistiska Liberty Lobby och andra extrema högergrupper. Han skriver då och då för Spotlight, som utges av Willis Cartos Liberty Lobby. Willis Carto ansvarade för grundandet av Institute for Historical Review, förintelseförnekarnas ökända högkvarter.

I sin senaste bok The Biggest Secret (1999) “avslöjar” Icke att världen kontrolleras av en konspiration bestående av utomjordingar/reptiler som kan ändra skepnad. Drottningen av England, Bill Clinton och många andra framstående personer deltar i konspirationen. Prinsessan Diana mördades eftersom hon kände till detta och var på väg att avslöja den onda konspirationen. Adolf Hitler var medlem i den judiska Rothschild-familjen. Man kan hitta varenda upptänklig konspiration i Ickes böcker. Alla ogenomtänkta anklagelser mot judar, frimureri och kristendom presenteras som fakta. Alla som inte håller med honom är naturligtvis hjärntvättade eller representanter för världseliten. Icke har också gjort en videofilm för att bevisa att människooffer har utförts på order av inflytelserika personer. Han hittade till och med den prästinna som ska ha utfört ritualerna och intervjuade henne.

I november 2000 höll Icke två föredrag i Stockholm. Två av hans böcker har översatts och utgivits i Sverige av Foinix Förlag i Skövde. Foinix Förlag ägs av Institutet för Hylozoiska studier, en antisemitisk teosofisk sekt. Förlaget har också publicerat annat esoteriskt konspirationsmaterial, i synnerhet av Jan van Helsing (alias Udo Holey), vars böcker bannlysts i Tyskland och Österrike på grund av sitt antisemitiska innehåll.

Översättning från engelska: Jesper Jerkert.

Vetenskap och Folkbildning