Publicerat i Folkvett nr 3-4/1999.

Bengt Sändh. “Styrka och svaghet alternerar. Du kan vara frustrerad. Du vill ofta ha nya ägodelar.” Bengt Sändh träffade en gammal bekant och fick på kuppen ett förnämligt horoskop. Så förnämligt att det inte bara stämde på Bengt, utan på hans bekantskapskrets också.

På Sveavägen mötte jag min vän Ture som jag inte träffat på några år. En trevlig man som det gladde mig att möta. Nu var han fylld av entusiasm och visade mig en märkvärdig kalkylator från Texas Instrument och jag hade aldrig skådat en så lien apparat med så många knappar. Han sa att den hade ett par helt nya och avancerade funktioner som gjorde det möjligt att snabbt ställa horoskop när han tillämpade dem på en 4500 år gammal kinesisk bok som han bar i sin andra jackficka. Boken såg ganska ny ut men jag lät honom hållas.

– Horoskop – inte du också, stönade jag irriterat.

– Det här e inget jävla veckotidningshoroskop, svarade han och sen frågade han var och när jag var född och han fick veta att jag var född i Borås klockan ett på natten den 17:e februari 1938.

Ett par veckor senare fick jag ett sexsidor långt brev från Ture där han hade ställt mitt horoskop. Han hade lagt ner en massa jobb, skrivit, ritat och färglagt. Det hela såg mycket märkvärdigt ut. Vackra bilder på planeterna och deras banor, konstiga linjer och massvis av astrologiska diagram och fantasieggande tecken. Rubriken löd: Bengt S. 17/2 1938 Kl: 01.00. Borås. Lat: 57,43,47. Long 12,55,58.

Nu följde fyra tättskrivna A4-sidor om min personlighet och karaktär. Början löd: “Du håller de humanitära idealen vid liv och gör det bästa för att koordinera resten av mänskligheten”. Sedan följde 180 påståenden om min person. Jag läste brevet högt för min fru som blev entusiastisk. “Ja men de e ju fantastiskt, det stämmer ju precis” skrek hon lite då och då. Det som inte stämde hörde hon inte, för hon ville tro. När jag var klar sa jag att jag nu tänkte läsa brevet en gång till och hon då skulle svara ja var gång hon tyckte att ett påstående var sant. Vi gjorde så och det visade sig att av brevets 180 påståenden så stämde 63 procent, enligt henne. Nu läste jag brevet tyst för mig själv och satte streck för det som jag själv instämde i och hamnade då på 65 procent.

Några dagar senare fick jag idén till ett litet experiment. Jag ringde till min vän Lasse och hans fru svarade. Jag ljög för henne och sa att jag låtit en skicklig astrolog ställa Lasses horoskop med ledning av hans födelsedata och födelseort och sedan bad jag henne att få läsa upp brevet och att hon svara ja varje gång ett påstående var sant. Enligt henne stämde 65 procent på hennes make. Nu bad jag att få tala med Lasse själv och upprepade min lögn för honom och bad honom svara ja eller nej. Resultatet blev 69 procent. Mitt horoskop visade sig alltså stämma bättre på Lasse än på mig själv trots att han var född i Piteå, 90 mil norr om Borås, en helt annan månad och när jag hunnit fylla 11 år. Jag har, på skoj, testat horoskopet på fler personer och funnit att det alltid stämmer till omkring 65 procent på vem jag än mäter.

Varför stämmer detta horoskop med sina 180 påståenden till ca 65 procent på de flesta människor? Förklaringen är ganska enkel. Påståenden av typen “Du är ekonomisk” eller “Du är praktisk” eller “Du är slarvig” borde leda till ett genomsnitt på runt 50 procent. Sedan kommer den typ av påståenden som gäller för de allra flesta människor: “Vild natur tilltalar dig”, “Styrka och svaghet alternerar”, “Du kan vara frustrerad”, “Du vill ofta ha nya ägodelar”. “Du slår vakt om din personliga frihet”, “Du tilltalas av musik”. När dessa frågor besvarats har vi en klar övervikt för jakande svar.

När jag slutligen läser igenom alla de 180 omdömen som skrivits om min person så finner jag att hela 115 är positiva egenskaper, 40 är neutrala och endast 25 är negativa. Det är självklart lättare för probanden och hans kära att skrika “Jaa, det stämmer ju precis!” när man får höra hur ädelmodig, lojal och begåvad han är. Är det sant som Ture sa att detta är det mest tillförlitliga horoskopet, kan jag bara hysa medlidande med dem som låter sig nöja med veckotidningarnas ännu sämre horoskop.

Bengt Sändh är bland annat snusfabrikör

Vetenskap och Folkbildning