Publicerat i Folkvett nr 4/1998.

Svenska notiser

Scientologiavslöjare årets folkbildare

Årets folkbildare 1998 är Zenon Panoussis. Han får priset för sitt självuppoffrande mod att lägga ut Scientologiskrifter på Internet. Panoussis har mycket verksamt bidragit till att bekämpa en destruktiv sekt genom att avslöja dess hemligheter.

Årets förvillare 1998 är Erland Lagerroth. Det är hans enträgna försök att göra en ytligt mystifierande attityd till naturvetenskapen akademiskt respektabel som kvalificerar honom för den utmärkelsen. Lagerroth är docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Han har bland annat skrivit boken Världen och vetandet sjunger på nytt och artikeln “Från kaos till kosmos och tillbaka igen” i Tvärsnitt nr 2-1998.

Telepatisk slakt

“Man kan tala med djur. Telepatiskt. Djuren har samma känsloliv som vi.”

Det berättar Kerstin Kemlén, en av landets cirka tio professionella djurpratare, för tidningen Metro (12/1 -99).

Det tycks dock finnas åtminstone en känslomässig skillnad mellan många av oss människor och de djur som Kerstin Kemlén slaktar på sin gård:

“De har inte dödsångest. De lider inte av att bli dödade.”

Healing i radion

Public service-kanalen P3:s program “Den heliga stenen” har haft besök av en healingmaster. Healingmastern ville dock inte berätta om bakgrunden till sin metod. “Utan ge den ‘som gåva’ till deltagare i sina kurser. Där tillkommer en rejäl kursavgift, men det nämner vist nog inte healingmästarinnan. Inte heller programledaren Johanna Sandell.” Det skriver SvD:s radiokrönikör Marie-Louise Samuelsson i en kritisk krönika. (12/1 -99)

Programmet “Den heliga stenen” hade även besök av en kvinna som uppfattar ordagranna budskap från hästar.

“Det är naturligtvis inget fel på sökande efter tröst och läkedom, på att känna kontakt med djur, eller lära sig andas rätt – om man nu tycker sig behöva en trestegskurs hos en healingmästare för det. Men att göra program om new age, och om några av dess mest lättviktiga och kommersiella former, utan kritisk granskning är riktigt pinsamt. Hårdsäljande veckotidningar är en sak, men på P3 kan man ställa andra krav”, konstaterar Marie-Louise Samuelsson.

Först vårdcentralen, sedan pånyttfödelse

En läkare i Örebro län rekommenderade patienterna på vårdcentralen att gå på kurs i självkännedom – hos läkarens eget bolag. Hon får nu en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Enligt en av anmälarna innehöll kursen bland annat en “ny födelse” med tillhörande primalskrik. Anmälaren uppger bland annat att hon tvingades in mellan en annan persons särade ben.

Läkaren menar att beskrivningen är snedvriden och avser att överklaga ansvarsnämndens beslut. (Nerikes Allehanda 12/10 -98)

Kvinna förlamad hos kiropraktor

En värmländsk kvinna i trettioårsåldern har blivit delvis förlamad efter att ha besökt en kiropraktor.

Kvinnan sökte hjälp hos kiropraktorn för nackproblem. Till följd av behandlingen brast ett blodkärl, och kvinnan fick föras till intensivvårdsavdelningen på centralsjukhuset i Karlstad.

Kiropraktorn är polisanmäld för vållande av kroppsskada. (DN 22/11 -98)

Internationella notiser

Castro till Beverly Hills

Fidel Castro flyttar till Beverly Hills.

Elizabeth Taylor gifter sig med Burt Reynolds.

Se där några av de spådomar för det gångna 1998 som inte slog in.

Det är Skeptical Inquirer-skribenten Gene Emery som sedan 1979 tagit för vana att kontrollera välkända siares förutsägelser. De lyckades – som vanligt – inget vidare. Inte en enda lyckades till exempel förutspå Monica Lewinsky-affären. (Skeptical Inquirer Electronic Digest 24/12 -98)

Dalai Lama gör reklam

Den tibetanske ledaren Dalai Lama besökte Finland i somras. Samtidigt passade hans följe på att sälja giftig, kvicksilverhaltig naturmedicin.

I Dalai Lamas följe ingick en grupp tibetanska läkare. Under förevändning att man skulle presentera tibetansk kultur och musik passade man på att ordna läkemedelskonsultation. Även Dalai Lama själv deltog.

Den finländska tullen lyckades dock stoppa leveranserna av de farliga pillren och har underrättat köparna per brev. Preparaten innehöll upp till 100000 gånger mer kvicksilver än tillåtet. (DN 24/11 -98)

Folkvätten

Med slagruta har man gjort en sensationell upptäckt.

– Alla myrstackar i skogen har förbindelse med varandra. Det är nu bevisat att två slumpmässigt valda myrstackar alltid ligger på en rät linje.

Vetenskap och Folkbildning