post id: 14296
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=14296
  
Skeptisk måndag

Gluten

Celiaki

Gluten är ett protein som finns i spannmål i varierande koncentrationer – speciellt i vete, råg och korn (men inte havre eller ris). Vissa personer kan utveckla celiaki, vilket innebär en överkänslighet mot proteinet. Detta är en erkänd autoimmun sjukdom som orsakar allvarliga och potentiellt dödliga gastrointestinala problem. Förtäring av även små mängder gluten kan orsaka allvarliga och omedelbara reaktioner hos drabbade.

vete
Vete innehåller gluten

I slutet av 1900-talet definierades icke-celiaki-glutenkänslighet för personer som tycktes ha liknande (men mildare) symtom på celiaki men som inte diagnostiserades som sådana. Diagnosen är fortfarande kontroversiell och är inte allmänt erkänd i det medicinska samfundet. Utöver detta har det blivit vanligt att hänvisa till gluten när det gäller många andra mag-tarmsjukdomar som IBS. Många drabbade är självdiagnostiserade, vilket har lett till en uppsjö av populära innedieter som exkluderar gluten.
vete

Glutenfri kost

Under många år var glutenfria livsmedel endast tillgängliga via apotek och skrevs ut på recept. Smaken och konsistensen lämnade också mycket övrigt att önska. Det gjorde att personer med celiaki kunde ha stora besvär med att hålla en adekvat och tillfredsställande kosthållning. Eftersom gluten finns i spannmål och dessa är förekommer överallt i västerländsk matlagning kunde det vara svårt att helt undvika gluten. På senare år har dock förekomsten och kvaliteten på glutenfria produkter förbättrats betydligt, inte minst eftersom fler och fler personer vill ta bort gluten i kosten, oavsett om det är nödvändigt eller ej. Detta är en stor förbättring för de som lider av äkta celiaki och som nu kan köpa och konsumera ett brett utbud av livsmedel som tidigare var nästan omöjliga att få tag i.

Inte alla som tror det är överkänsliga

Det finns de som trots att de inte har celiaki säger sig uppleva en förbättring i samband med att de provar en glutenfri diet. Det kan bero på att man i dietomläggningen också exkluderar andra ämnen som kan leda till exempel till uppblåst mage och liknande, och inte nödvändigtvis på att man uteslutit just gluten. I sådana fall kan det ofta finnas enklare kostförändringar att göra än att äta helt glutenfritt.

Bör alla undvika gluten?

Generellt anses det inte vara någon fördel att undvika gluten om man inte tillhör den andel på ca 2% av Sveriges befolkning som lider av celiaki. Att plocka bort allt spannmål ur sin kosthållning medför andra svårigheter som till exempel att få i sig tillräckliga mängder kostfiber eller vitaminer. Det kan också vara dyrt och krångligt att hålla en glutenfri diet, så det är ingenting man bör göra i onödan.

Kontakta läkare först

Om man misstänker att man har celiaki eller något annat kostrelaterat problem så bör man alltid låta sig undersökas av läkare innan man automatiskt drar slutsatsen att en glutenfri diet kommer att leda till att man att må bättre.
 
 
Länkar:
Livsmedelsverket – Gluten
Kostråd.nu – Om gluten
Celiakiförbundet – Så ställs diagnosen

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter eller konspirationsteorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning