post id: 24557
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=24557
  
Skeptisk måndag

Fekalmagnetism

En parodi som spårade ur

I december 2009 bestämde sig de två unga spanjorerna Fernando Cervera och Mariano Collantes för att de var trötta på all så kallad “alternativ medicin”. De tyckte att det inte fanns någon gräns för vad dumheter som folk vara beredda att betala för. För att visa hur löjligt det kunde vara så uppfann de “fekalmagnetismen” (“el fecomagnetismo”), en påstådd behandling baserad på avföring.

Det finns en marknad för allt

Fekalmagnetism
Fekalmagnetism – sant eller falskt?

Tillsammans skapade de en hemsida för att låtsas sälja sin “produkt”. De kryddade den med ledtrådar för att antyda att det var ett skämt men det verkade inte spela någon roll. Mängder med personer började höra av sig för att köpa deras “skit”. Fernando Cervera förklarar:

Och det var då vi insåg att det inte spelar någon roll hur dumt du tycker att ett påstått ‘botemedel’ är. När människor är sjuka blir de desperata och de kan tro vad som helst.

De skrev tillbaka till “kunderna” och förklarade att det hela var ett skämt, men det slutade inte där.

Kvacksalvare hör av sig

Flera säljare av alternativa behandlingar hörde av sig och ville beställa produkter för återförsäljning. Fernando och Mariano beslöt sig för att se hur långt då kunde ta sitt skämt. De sålde aldrig någon produkt (tack och lov!) men de skrev till tidningar som förespråkade alternativbehandlingar. Ingen ifrågasatte deras historia. En vetenskapsrådgivare till en mexikansk presidentkandidat undrade om deras påhittade “doktor” ville skriva förordet till hans bok. De blev inbjudna till konferenser och forum där deras idéer togs på fullt allvar. Det hela pågick i flera år och en representant för ett politiskt parti i Spanien tyckte till och med att fekalmagnetism borde inkluderas i Spaniens allmänna sjukvårdsprogram.

Konsten att sälja skit
“Konsten att sälja skit” av Fernando Cervera

Konsten att sälja skit

De båda upphovsmakarna valde till slut att avsluta det hela och skrev en bok om sina upplevelser: “El arte de vender mierda” – ordagrant “Konsten att sälja skit”. Cervera kommenterar igen:

När någon säger att om en terapi finns, och att folk köper den, och att det betyder det att den måste fungera, då kan du ju alltid påminna dem om den där gången i Spanien när två uttråkade unga killar lyckades få tusentals människor, inklusive politiker, att tro att deras skit kunde bota sjukdomar.

Fernando Cervera är en av grundarna av den spanska organisationen APETP, “Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas” (ung. “föreningen för att skydda patienter från pseudovetenskapliga behandlingar”).

Källor
Fecomagnetism (The Skeptic UK)
El arte de vender mierda (Amazon)
APETP, Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas (APETP)
Den ursprungliga “fecomagnetismo”-sidan (kan ge varning i webläsaren eftersom behandlingen är nonsens!)

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning