HIV-myter
HIV-viruset sett med ett elektronmikroskop. Enligt vissa myter om HIV existerar det inte.

Myter om HIV är förvillelser och konspirationsteorier som ogrundat ifrågasätter vetenskapen kring olika aspekter av HIV och aids.

HIV-viruset bryter ner immunförsvaret och leder, om man inte behandlas med bromsmedicin, oftast till den dödliga sjukdomen aids som gör den drabbade extremt känslig för infektioner. Kopplingen mellan HIV (humant immunbristvirus) och sjukdomen aids ifrågasätts av så kallade aids-dissidenter i framför allt södra Afrika och USA.

Myter om HIV har stora konsekvenser

Under Thabo Mbekis presidenttid i Sydafrika fick aids-förnekelsen ett uppsving, då bromsmediciner inte fick delas ut i den offentliga vården, hälsoministern kallade dem för giftiga (och menade att de som dog i aids gjorde det på grund av bromsmedicinerna). Mbeki hävdade att aids berodde på fattigdom, inte på HIV. Bromsmediciner fick inte heller användas för att förhindra smittoöverföring efter våldtäkt eller för att förhindra att gravida mödrar överförde viruset till barnet vid förlossningen. Istället förordade Thabo Mbekis regering alternativmedicinska behandlingar som vitlök, rödbetor och sötpotatis.

Även Mbekis efterträdare Jacob Zuma har kommit med pseudovetenskapliga påståenden om det virus som för närvarande minst var tionde medborgare i landet bär på. Efter att ha avslöjats med att ha haft oskyddat sex med en hiv-positiv kvinna (vilket ledde till åtal om våldtäkt) gjorde han ett officiellt uttalande om att han minskade risken för smitta genom att ta en dusch efteråt. Zuma inledde dock en satsning för att kartlägga utbredningen av HIV i landet, och bröt därmed med den tidigare förnekelsehållningen som präglat Sydafrikas HIV-politik.

Andra kända myter kring HIV är bland annat den som sprids av traditionella läkare i södra Afrika (sägs vara mest spridd i Zimbabwe), att sex med en oskuld botar HIV eller aids. Det finns också flera konspirationsteorier om ursprunget till viruset. Vissa hävdar att USA:s utrikesminister Henry Kissinger år 1975 beställde HIV som ett biologiskt vapen för att få ned befolkningsmängden i tredje världen. Andra har hävdat att viruset kommit in i människan via vaccin gjort på vävnad från schimpanser, och att det av illvilja eller oförsiktighet sprids via (de biståndsfinansierade) vaccinationsprogrammen. Aktuell forskning tyder på att HIV har sitt ursprung i Kamerun, där människor slaktade schimpanser i början av 1900-talet och då smittades med schimpans-viruset siv, som bland människorna blev HIV.

Vidare läsning:

Vetenskap och Folkbildning