Feng shui (direktöversatt: “vind-vatten”) är en del av en forntida kinesisk naturfilosofi. Feng shui identifieras oftast som en form av jordmagi / geomantik – spådom med geografiska inslag, men berör i huvudsak förståelsen av sambanden mellan naturen och oss själva så att vi kan leva i harmoni med vår omgivning.

Enligt feng shui bör vi leva m e d istället för m o t naturen vilket då gagnar både människa och miljö, därutöver att våra liv i hög grad påverkas av vår fysiska och känslomässiga omgivning. Om vi omger oss med symboler som står för död eller förakt, likgiltighet inför livet och naturen, fulhet och störningar av olika former, så förstör vi oss själva i processen. Om vi däremot omger oss med skönhet, ödmjuket, vänlighet, sympati, musik och med olika uttryck för livets sötma så belönar vi oss och vår miljö.

Så kallade feng shui-mästare, de som säger sig förstå de fem elementen och de två energierna såsom chi och sha (hård energi, chis motsatts), påstås kunna känna av metafysiska energier och kunna styra dessa energier för optimalt flöde. Feng shui har kommit att bli en typ av arkitektisk akupunktur: feng shui-mästare säger sig kunna avgöra med sina metafysiska sinnen var i byggnader och områden god respektive dålig energi finnes. Dessa mästare låter sig för ersättning berätta var badrum bör placeras, i vilken riktning sängens huvudända bör ligga och så vidare. De avgör allt sådant med sin förmåga att känna av chi-flödet, elektromagnetiska fält eller vilken annan form av energi som klienten oroar sig för. (Om t.ex. du och din älskare har problem i sängkammaren kan ni ta kontakt med en feng shui-mästare och denne kommer troligen att tala om för er att ni behöver flytta omkring några föremål så att chi-flödet inte störs. Kom ihåg att enbart en person med dessa speciella metafysiska sinnen kan avgöra vad som kan göras.)

Kort sagt, feng shui har blivit en del av heminredningen i den västra delen av världen och påstådda feng shui-mästare låter sig för rejäla ersättningar tala om för personer såsom t.ex. Donald Trump åt vilket håll dörrarna bör öppna sig. Feng shui har också blivit ytterligare en av New Ages “energi-bedrägerier” som med en rad olika metafysiska produkter, från månar och stjärnor i papper till oktagonala speglar och träflöjter skall förbättra din hälsa, öka din generella potential och garantera dig tillfredsställelse i stil med kinesiska lyckokakor (fortune cookies).

Sutrisno Murtiyoso från Indonesien menar att i de länder där feng shui har ett starkt stöd presenteras ett hopkok av vidskepelse och vanföreställningar i universitetens curriculum såsom vetenskapliga metoder inom arkitektur och stadsplanering. Murtiyoso skrev om en universitetslektor vars artikel i en av Indonesiens största dagstidningar “förespråkade feng shui som en styrande riktlinje för Indonesiens framtida arkitektur”. Det här upprörde Murtiyoso: “Om det här hade varit en såkallad troende hade jag inte blivit så upprörd men detta var en kollega, en arkitekt. Jag kan inte förställa mig hur vi skall kunna gå framåt om vi fortsätter utsätta oss för dessa forntida vanföreställningar. Hur skall vi klara oss i denna teknikens tidsålder?” Om jag vore Murtiyoso skulle jag inte oroa mig tills dess att arkitekterna började förespråka att ignorera fysikens lagar till förmån för de metafysiska principerna. Fortfarande tar vi in präster för att skvätta s.k. heligt vatten och mumla besvärjelser på fundamenten där en dag skyskrapor skall stå. Mig veterligen har ingen skyskrapa än så länge kollapsat. Om vidskepelse vore ett hinder för framsteg skulle vi alla än i denna dag vandra på savannerna tillsammans med våra håriga förfädrar.

Vidareläsning

Webb

Bild:Us.png Motorola’s feng shui phone
Bild:Us.png Look Before You Lease: Some Thoughts on Feng-Shui by George Nava True II
Bild:Us.png Beyond Feng Shui by Joe Queenan
Vetenskap och Folkbildning