Feng shui (direktöversatt: “vind-vatten”) är en del av en forntida kinesisk naturfilosofi. Feng shui identifieras oftast som en form av jordmagi/geomantik (spådom med geografiska inslag), men berör i huvudsak förståelsen av sambanden mellan naturen och oss själva så att vi kan leva i harmoni med vår omgivning.

Enligt feng shui bör vi leva med istället för mot naturen, vilket då gagnar både människa och miljö. Därutöver påverkas våra liv i hög grad av vår fysiska och känslomässiga omgivning. Om vi omger oss med symboler som står för död eller förakt, likgiltighet inför livet och naturen, fulhet och störningar av olika former, så förstör vi oss själva i processen. Om vi däremot omger oss med skönhet, ödmjuket, vänlighet, sympati, musik och med olika uttryck för livets sötma så belönar vi oss och vår miljö.

Så kallade feng shui-mästare, de som säger sig förstå de fem elementen och de två energierna såsom chi och sha (hård energi, chis motsatts), påstås kunna känna av metafysiska energier och kunna styra dessa för optimalt flöde. Feng shui har kommit att bli en typ av arkitektisk akupunktur: feng shui-mästare säger sig kunna avgöra med sina metafysiska sinnen var i byggnader och områden god respektive dålig energi finns. Dessa mästare låter sig för ersättning berätta var badrum bör placeras, i vilken riktning sängens huvudända bör ligga och så vidare. De avgör allt sådant med sin förmåga att känna av chi-flödet, elektromagnetiska fält eller vilken annan form av energi som klienten oroar sig för. Om t.ex. du och din älskare har problem i sängkammaren kan ni ta kontakt med en feng shui-mästare och denne kommer troligen att tala om för er att ni behöver flytta omkring några föremål så att chi-flödet inte störs. Kom ihåg att enbart en person med dessa speciella metafysiska sinnen kan avgöra vad som är görbart.

Kort sagt, feng shui har blivit en del av heminredningen i västvärlden och påstådda feng shui-mästare låter sig för rejäla ersättningar tala om för personer. med mer pengar än de vet vad de ska göra av, åt vilket håll dörrar bör öppna sig. Feng shui har också blivit ytterligare en av New Ages “energi-bedrägerier” som med en rad olika metafysiska produkter, från pappersmånar och stjärnor till oktagonala speglar och träflöjter, skall förbättra din hälsa, öka din generella potential och garantera dig tillfredsställelse i stil med kinesiska lyckokakor.

Bugs Bunny
Kinesisk lyckokaka (“fortune cookie”)

Den indonesiske arkitekten Sutrisno Murtiyoso menar att i de länder där feng shui har ett starkt stöd presenteras ett hopkok av vidskepelse och vanföreställningar i universitetens curriculum såsom vetenskapliga metoder inom arkitektur och stadsplanering. Murtiyoso skrev om en universitetslektor vars artikel i en av Indonesiens största dagstidningar “förespråkade feng shui som en styrande riktlinje för Indonesiens framtida arkitektur”. Det här upprörde Murtiyoso: “Om det här hade varit en så kallad troende hade jag inte blivit så upprörd men detta var en kollega, en arkitekt. Jag kan inte förställa mig hur vi skall kunna gå framåt om vi fortsätter utsätta oss för dessa forntida vanföreställningar. Hur skall vi klara oss i denna teknikens tidsålder?”

Murtiyoso behöver nog ändå inte oroa sig allt för mycket, så länge arkitekter inte börjar ignorera fysikens lagar till förmån för de metafysiska principerna. Fortfarande skvätter präster så kallat heligt vatten och mumlar besvärjelser över fundament på vilka skyskrapor en dag skall stå. Oss veterligen har ingen skyskrapa än så länge kollapsat till följd av det.

Vidare läsning

Webb

 Motorola’s feng shui phone
 Look Before You Lease: Some Thoughts on Feng-Shui by George Nava True II
 Beyond Feng Shui by Joe Queenan

Texten är en fri översättning av originaltexten på The Skeptics’ Dictionary.

Vetenskap och Folkbildning