post id: 28184
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=28184
  
Skeptisk måndag

Öronljus

Öronljus
Öronljus in action. (Vad hunden har för funktion är oklart)
© SharonaGott CC 2.0 Creative CommonsSå här går en behandling med öronljus till: Du lägger dig med huvudet på sidan. Ett rörformat ljus, gjort av hoprullad vaxad duk, sticks in i ditt öra så att det sluter tätt. En platta med hål sitter emellan så huvudet skyddas för aska och smält vax. Ljuset tänds. Värmen får luften att stiga genom ljuset så ett svagt undertryck uppstår i örat. När någon decimeter återstår av ljuset avbryts behandlingen, och upprepas med ett nytt ljus i andra örat. Efteråt skärs ett ljus upp och avslöjar en beige skräpig massa som ansamlats. Det är inte bara öronvax och liknande, utan även svamp, bakterier, virus och gifter som dragits ut ur din kropp – påstår anhängarna.

Anhängarna påstår även att öronljus kan lindra eller bota ont i örat, klåda och eksem, tinnitus, hörselnedsättningar, besvär i bihålorna, yrsel, förkylning, snuva, influensa, halsont, migrän, astma, snarkning, pollenallergi, cancer med mera. Dessutom ska behandlingarna skärpa våra fem sinnen. Alla dessa påståenden saknar helt stöd.

Rest av öronljus
Rest av öronljus

Undersöker man den skräpiga massan som ansamlats finner man att den utgörs av vax – men inte från örat, utan från ljuset. Det kan enkelt demonstreras genom att bränna ljusen utan att sätta dem i någons öra, och konstatera att massa ändå ansamlas. Detta enkla “trick” utgör grunden för öronljusen. Ljusen är värdelösa på att göra rent i öronen, vilket inte bara beror på att det påstådda undertrycket inte finns. Tvärtom kan de faktiskt göra öronen smutsigare.

Likt många andra kvacksalverier tillskrivs öronljusen en lång historia hos högkulturer och urfolk. Man påstår att de användes i det gamla Grekland, Egypten, Indien, Kina, Tibet och Atlantis (varför inte?). I modern tid påstås bruket ha kommit frän Hopiindianerna. Ingenting av detta stämmer. Representanter för Hopiindianerna har upprepade gånger bett företaget Biosun att sluta marknadsföra sina öronljus som “Hopi Ear Candles”, men utan resultat – kanske de hör dåligt.

Trots sina påstådda uråldriga anor är de tidigaste beläggen jag hittat för öronljus från 1980-talet. De kom till Sverige i slutet av 1990-talet, via new age-försäljare och tveksamma hälsomässor. Behandlingen erbjuds på många hälsohem, span och liknande. Man kan också köpa öronljus för användning hemmavid.

Det finns inget stöd för att öronljus har några goda effekter. Däremot finns det uppenbara risker. Folk har fått otäcka skador med hett vax i hörselgången eller brännskador i här och ansikte. Det finns därmed ingen anledning att uppmuntra öronljus – särskilt inte för hemmabruk – men goda anledningar att motarbeta det. I flera länder är det förbjudet att sälja eller importera öronljus för medicinskt syfte. Det hindrar naturligtvis inte kvacksalvare frän att bedriva verksamheten, utan får dem bara att bedriva den lite försiktigare.

Kvacksalveri!
Olaussons bok “Kvacksalveri!”

 
Not: Texten är tagen (med tillstånd) från Peter Olaussons bok “Kvacksalveri! Från blodiglar till detox” (2021).
ISBN 978-91-7469-416-1, Ordalaget Bokförlag. ©2021 Ordalaget och Peter Olausson


 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning