Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jodå, Gud spelar visst tärning

28 april, 2022,19:00 - 20:30

Jan Blomgren. Samarrangemang med Uppsala Missionskyrka

Håller Gud på att göra comeback i naturvetenskapen? Newtons gravitationslag i förening med evolutionsteorin ledde till en vetenskaplig världsbild där utrymmet för Gud att verka blev synnerligen begränsat. Det ledde i sin tur till starka motsättningar mellan vetande och tro. Den naturvetenskapliga forskningen under senare halvan av 1900-talet har lett till en ny världsbild, där slumphändelser inte bara är tillåtna, utan på många vis avgörande för hur världen fungerar.

I Jan Blomgrens bok Jodå, Gud spelar tärning – Slump och struktur i vetenskapens nya världsbild tas läsaren med på en spännande resa till vetenskapens frontlinjer inom kärnfysik, astronomi, kaosteori, logik, geologi och evolutionsbiologi. Resan landar i slutsatsen att:

Det är fullt möjligt att Gud existerar, men vi kan inte vare sig bevisa det eller motbevisa det med naturvetenskapliga metoder.

Dagens naturvetenskapliga världsbild är fullt förenlig med att Gud verkar aktivt i världen, utan att vi kan vare sig bevisa eller motbevisa att så skett och sker.

Detaljer

Datum:
28 april, 2022
Tid:
19:00 - 20:30
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Medicinhistoriska museet Uppsala
Eva Lagerwalls väg 8
Uppsala, 75643 Sverige
+ Google Map
Vetenskap och Folkbildning