Christine Öberg rapporterar från ett årligen återkommande alternativnöje.

Helgen 26–27 oktober 2013 gick Harmoniexpo, ”Sveri­ges största alternativmässa för kropp och själ”, av stapeln i Solna. Mässan var inrymd i två stora hallar. Här fanns allt man kunde önska sig (eller inte önska sig) inom alternativmedicin och new age, uppblandat med lakritsstänger och ekologiska barnkläder.

Under mässan gavs ett antal storseanser, bland annat med Pehr Trollsveden(1) (känd från TV sjuan). Tyvärr var priset på 150 spänn lite för saftigt för mig och mitt sällskap, så vi valde budgetalternativet Ann-Marie Hedin(2) som bara tog 100 kronor per person för att kontakta avlidna släktingar (och nej, vi fick inget kvitto). Vi var omkring 30 personer, övervägande kvinnor, som samlades i en liten föreläsningssal.

Seansen började med att Hedin kom inspringande och meddelade att hon hade haft en jobbig situation strax innan, eftersom det var så lång kö till toaletten. Hon hade stressat så mycket att hon flämtade. Sekunden efteråt fick hon kontakt med den första anden, vilket gjorde att hon fortsatte med sin tunga andhämtning. Fast nu berodde den inte på att hon sprungit från toaletten, utan på att anden hade haft svårt med andningen strax innan han dog. Faktum var att samtliga anhöriga som Hedin hade kontakt med under seansen hade gemensamt att de hade känt dödsångest och att de haft tryck över bröstet.

Under seansens gång fick Hedin kontakt med ett antal anhöriga till människor i publiken. Förutom dödsångesten hade alla avlidna gemensamt att de vägrade presentera sig med namn, och att deras utseenden inte kunde anges särskilt noggrant (”äldre, gråhårig man” och ”yngre kvinna med långt hår” var typiska beskrivningar). Dessutom kunde de sällan berätta exakt vad de ville, utan kom hela tiden med svepande formuleringar om att de hade det bra, ville säga förlåt eller att seansdeltagaren borde leva mer i nuet, inte stressa så mycket och inte tänka katastroftankar. Det sistnämnda gällde för övrigt enligt Hedin alla människor i rummet.

”Förstår du vad jag menar?”
Två meningar återkom ständigt från Hedin när hon vände sig till en person med ett meddelande från andra sidan: ”Förstår du vad jag menar?” och ”Vet du vem det är?”. Ett typiskt uttalande lät ungefär såhär: ”Jag har en äldre man här, grått hår, vet du vem jag menar? Han har en massa böcker här, jag vet inte, en massa böcker, då vet du vem det är? Du förstår vad han syftar på? Han säger att han hade tryck över bröstet innan han dog, förstår du vad jag menar då?”.

Folk verkade förstå i de flesta fall, och kom med gissningar om vem anden kunde vara. ”Det skulle kunna vara den eller den personen” var ett återkommande svar. I ett fall dök det upp en ande som hette Peter och hade motorcykel, men som ingen i rummet ville kännas vid. I ett annat fall fick Hedin kontakt med en avliden anhörig som ville be en kvinna i publiken om ursäkt för hur han betett sig under hennes uppväxt och att han inte varit tillräckligt närvarande. Efter att ha funderat länge och väl, och efter att ha fått frågan flera gånger från Hedin vem detta kunde vara, sa kvinnan att det kunde vara hennes biologiska pappa. Hedin var på väg att svara, när kvinnan lade till ”Fast min biologiska pappa lever”. Hedin fick då snabbt försäkra att mannen hon hade kontakt med var död, och andens identitet förblev därmed ett mysterium.

Voyeur-andar?
Hedin fick också kontakt med en anhörig till en ung kvinna i publiken, och efter att ha försäkrat sig om att mannen som satt bredvid den unga kvinnan var hennes partner meddelade hon att den avlidne släktingen gav dem sin välsignelse och spände en ljusbåge mellan dem. Sedan berättade hon att den unga kvinnan skulle påbörja en graviditet under nästa år. Här någonstans verkade dock Hedin inse att det kanske inte är alla som blir lugnade av att höra att de avlidna kan förutspå graviditeter, och hon försäkrade livligt publiken att andarna inte tittar på vad folk har för sig i sovrummet.

Efter ungefär en halvtimmes andeprat blev det en liten paus och publiken fick möjlighet att ställa frågor. Jag frågade då om de avlidna blev kvar på andra sidan, eller om de återföddes, något som påstås i Ingrid Carlqvists(3) och Benny Rosenqvists(4) bok Ljusfolket. Hedins svar var att vi återföds så småningom, men det är lite olika hur snabbt. När det gäller barn, eller foster som dött i missfall eller abort, så återföds de rätt snart. Det var ju intressant med tanke på att Hedin en stund tidigare hade haft kontakt med just ett barn.

Efter några fler frågor från publiken och visdomsord från Hedin om att vi ska leva mer i nuet och inte stressa kunde jag inte låta bli att ställa frågan om vi människor lever vissa liv på andra planeter och att det finns infödda utomjordingar ibland oss. (Detta hävdas nämligen också av Rosenqvist & Carlqvist.) Något sådant ville dock inte Hedin kännas vid utan hon vände sig bort och började skratta häftigt. Sedan försäkrade Hedin att hon hade stor respekt för Benny Rosenqvist, men just i det här fallet hade han nog inte riktigt rätt.

Efter seansen varierade kommentarerna från mitt sällskap, från att ”detta var det värsta och mest meningslösa dravel jag har hört” till det mildare konstaterandet att människorna där inne kanske ändå behövde höra det de fick höra.

Noter
1. trollsveden.nu
2. Hedin verkar inte ha någon egen webbsajt, men i katalogen www.ljusasidorna.nu presenteras hon som ”certifierat medium, Reiki/healingterapeut, resanterapeut, djurkommunikatör, kursledare inom andlighet.”
3. Just den Ingrid Carlqvist som är grundare av Tryckfrihetssällskapet och chefredaktör för Dispatch International. Se även recension i detta nummer av Folkvett.
4. www.bennyrosenqvist.se.

Vetenskap och Folkbildning