Publicerat i Folkvett nr 3/2006.

Carl von Blixen har studerat cold reading på bästa sändningstid.

Att programmet Det okända, som i höst går in på ytterligare en säsong i TV4+, sprider villfarelser råder det ingen tvekan om, men jag kan inte undgå att fascineras av hur enkelt det vore att med rätt berättarröst och några tillbakablickar förvandla programmet till ett rent avslöjarprogram där de medverkande andemediernas tekniker dissekeras. Så här skulle det kunna se ut.

* * *

Välkomna till Det okända – Skeptikerspecial! Ikväll ska vi titta på hur mediet Terry Evans mjölkar vårt programs deltagare på information – information som han sedan påstår kommer från andevärlden. Tekniken brukar kallas cold reading.

Vårt första exempel sändes 22 februari 2006. Under avsnittets gång fick Terry kontakt med Carinas far som begått självmord 14 år tidigare. Terry kunde inte bara tala om att Carinas far begått självmord i en bil, utan framförde också meddelanden från fadern, såsom: “Vid tiden då jag lämnade detta liv så fick jag inte tid att säga adjö på det sätt jag ville.” Imponerande, eller hur? Knappast, för låt oss se hur Terry tar reda på om Carinas far är död. Det är tydligt att han inte har en aning, utan han frågar henne rakt ut:

Terry: Jag börjar känna av en man … väldigt starkt och jag vet inte om det är din pappa. Har du möjligen förlorat en pappa?
Carina: (nickar)
Terry: Ok , det är pappa … och pappa vill säga dig detta: Vid tiden då jag lämnade detta liv så fick jag inte tid att säga adjö på det sätt jag ville.

Enkelt va? Nej, det är det inte alls. Att ställa frågor utan att det märks är en konst och Terry är, som vi ska få se, en sann mästare. I avsnittet den 8 mars 2006 befinner vi oss på en nattklubb i Söderhamn. Framför Terry står nattklubbsägaren Olle samt den unge, sprallige diskjockeyn Michel. Efter ett tag berättar andarna för Terry att Olle haft en vän som avlidit i en överdos. Vännen hälsar via Terry att Olle inte kunde gjort något för att förhindra det som hände. Wow! Hur kunde Terry veta det? Jo, så här:

Terry: Jag vet inte vem av er det är … men alltså att … en av er kan ha känt någon som förlorat sitt liv på grund av narkotika.
Terry: (väntar, tittar på Michel och Olle)
Terry: Vem av er är det?
Olle: Jag!
Terry: Det är du! (ser tvärsäker ut och pekar i triumf på Olle)
Terry: OK. Som en överdos eller något sådant?
Olle: (nickar med stängda ögon, ser allvarlig ut)
Terry: OK.

Som synes så har Terry egentligen inte en aning om Olle eller Michel känt någon som dött på grund av narkotika. Det är bara en kvalificerad gissning, troligen baserad på att de befinner sig i krogbranschen. Så varför i hela friden märker varken de medverkande eller stora delar av TV-publiken detta? Jo, för att Terry, som sagt, är en mästare på att ställa frågor som inte märks. I just detta fall döljer han frågan genom att få det att framstå som om han redan vet svaret och bara behöver lite kompletterande information. Tekniken kan förfinas ytterligare, exempelvis genom att ställa en serie av frågor som varje gång flyttar fram positionerna bara en aning. I avsnittet från 16 november 2005 påstår Terry plötsligt att anden pratar franska och Anna, andens dotter, bekräftar att hennes far talade bra franska. Hur gick det till egentligen? Jo, så här:

Terry: Jag vet inte vad han skulle kunna mena … men han tyckte speciellt mycket om … hade ett intresse för saker från Frankrike eller fransk kultur. [Huset är fullt med franska antikviteter, men det skulle kunna vara mamman som ställt dit dem så Terry trevar lite försiktigt.]
Anna: Ja … ja! [Men gissningen visar sig gå hem. Pappan är frankofil.]
Terry: Han säger “Parlez-vous français?” [Smart sätt att fråga dottern om pappan kunde tala franska.]
Anna: Ja! [Och det kunde han.]
Terry: Han pratar språket med mig.
Anna: (ler och nickar)
Terry: Han var rätt bra på franska.
Anna: Ja, det var han. (nickar och ler)

Två frågor den här gången, men principen är densamma. Terry får fram information om att pappan kunde tala franska och levererar den tillbaka i form av ett meddelande från andevärlden.

I vårt sista exempel återgår vi till den 22 februari 2006. Hur visste Terry att det var självmord och hur visste han att det var en bil inblandad? Jo, så här:

Terry: För jag vet inte om det var kopplat till bilen eller nåt, men …
Carina: (nickar)
Terry: Det var något med hans bil? OK.
Carina: (nickar ivrigt) Ja.

OK, det var bilen, men hur var det med självmordet då? Det vet vi faktiskt inte. Ibland kan inte ens vi här på Skeptikerspecial lista ut hur Terry gör. Därför behöver vi din hjälp. Har du ett bra förslag på hur Terry kom fram till att det var fråga om självmord så skriv till oss.1 Det först öppnade rimliga förslaget belönas med biljetter till valfri storseans med Terry. Har ni inte avsnittet inspelat så kan det ses på tv4.se för en billig penning. Ha en trevlig kväll!

* * *

Ja, det är nästan alltid så här uppenbart. Alla avsnitt av Det okända med Terry Evans innehåller tydliga exempel på cold reading,2 och man måste fråga sig varför programmets upphovsmän inte klipper bort det allra värsta. Varför lämnar man kvar denna skeptiska silverkant i ett program som riktar sig till andetroende? Enligt producenten, och i höst även programledaren, Caroline Giertz är det “för att vi vill visa det som det verkligen är”.3 Hedervärt förvisso, men Terry Evans är svår att genomskåda för den som inte är insatt i cold reading.

Evans popularitet tycks bara öka. I november 2005 öppnade han sin nya kursgård i Fanthyttan där man kan utbilda sig till medium med spökjägarkompetens till det facila priset av 29 000 kronor.4 I januari 2007 gör han något som tidigare bara varit förunnat de verkliga superkändisarna i mediumbranschen såsom James Van Praagh:5 Han anordnar en kryssning i Karibien med paranormalt tema.6

Den före detta new age-aktivisten Karla McLaren har skrivit att “… jag hade på den tiden mycket lite i min intellektuella arsenal som hade kunnat hjälpa mig att förstå vad som verkligen pågick. Till exempel: en förståelse av cold reading skulle ha hjälpt en hel del. Jag visste inte vad cold reading var förrän jag såg en professionell magiker och avslöjare, Mark Edward, använda cold reading …”.7 Mina egna erfarenheter från många och långa debatter med andetroende har gjort mig benägen att hålla med och min hypotes är att få saker ger förståelse för cold reading som tydliga exempel med folks favoritmedium i huvudrollen. Skulle jag ha rätt så är det hög tid att lägga på den där berättarrösten och göra de där återblickarna. Vågar man hoppas, Caroline?

Noter

  1. Ledtråd: Terry nämner självmord under småpratet innan själva seansen börjar. Carinas reaktion är tydlig.
  2. Programmen kan köpas på http://www.tv4.se/det-ok%C3%A4nda. En noggrann utskrift av vad som sades mellan Terry Evans och Carina finns dessutom på http://www.vof.se/evans/terryevans.html. Stort tack går till Harald Mellbom för det arbete han lade ned på att skriva ut avsnittet ord för ord.
  3. Personligt meddelande 2006-05-11.
  4. Priset inkluderar grundläggande mediumutbildning och påbyggnadskurs i “ghostbusting” enligt www.creativexperiences.com.
  5. http://luxurycruiseexperts.com/jvp/
  6. www.responsability.se
  7. K. McLaren, “Från New Age till skepsis”, Folkvett 4/2004, s. 44.
Vetenskap och Folkbildning