Publicerat i Folkvett nr 2/2003.

Och så tycker jag det kan vara dags för en rapport från den spanska solkusten där jag nu bott i drygt tre år. Läste i Folkvetts senaste nummer en notis om en dam som uppfunnit en processor att hänga på vattenledningen så får man ett rent vatten fritt från kalk, järn, klor och koppar. Detta är ingen nyhet för oss. Den säljs här och vår datareparatör kan intyga att den fungerar perfekt.

Vattnet i våra ledningar uppfyller alla krav ur bakteriologisk synpunkt, är fullt drickbart och välsmakande men en del klagar över kalk.

Processorn har emellertid flera konkurrenter. På krogen möter jag titt som tätt en herre som säljer förpackningar med tio tepåsar innehållande ett vitt pulver som kallas korallsand. Om man lägger en av dessa påsar i en liter kranvatten på kvällen så har man perfekt dricksvatten redan nästa morgon. Ett annat företag annonserar om ett “vattenreningsystem med effektiv membranprocess som ger dricksvatten direkt i glaset”.

En man som jag ofta möter på barerna säljer piratviagra för under halva priset.

På en av mina stambarer sitter krögaren en kväll och öppnar en färgglad förpackning som visar sig innehålla en massa stora buljongtärningar. Han skär dem i bitar, trycker ner dem i en flaska, fyller upp med vodka och går sedan omkring och skakar flaskan. När jag undrar får jag veta att han gör en shot på kinesisk ginseng som han sedan skall erbjuda sina bargäster. “Det är bevisat att denna dryck skänker vitalitet och intelligens samt gör drinkaren till en sjutusan i sänghalmen”.

Alla våra behov är väl tillgodosedda. När min fru klagade över huvudvärk fick hon av en finsk dam rådet att söka bot med magneter. “Det fungerar, det vet jag för jag är frisör” sa finskan.

En svensk kvinna kring de 20 arbetar på sin mammas lilla lunchrestaurang. Hon har länge sparat för att kunna köpa sig en mobiltelefon. Hon har känt sig trött och hängig i ett halvårs tid och sökt läkare som tagit alla tänkbara prover och förklarat att vår dam är fullt frisk. Så hör hon en dag i den svenkspråkiga och reklamfinansierade radion en annons för irisdiagnostik och uppsöker denna klinik. Hon blir undersökt av en dam som tittar henne i ögonen och klämmer på hennes fingertoppar och utbrister: “Inte konstigt att du är trött, du har hela kroppen full med svamp!”

Undersökningen kostar en halv mobiltelefon och sedan går den andra halvan åt till två olika homeopatmediciner som hon skall ta morgon och kväll under två månader. Två dagar efter besöket hostar hon upp en stor slempropp och är fullt frisk. Vad är en mobiltelefon jämfört med hälsan?

Om inte irisdiagnostiken funnits så hade vår unga dam kunnat vända sig till en annan svensk kvinna som botar med Rosenterapi, en tredje som utövar kristallterapi eller en fjärde dam, av norsk härkomst, som botar med healing. Den sistnämnda samlar även grupper av kvinnor till kurser i spiritism och är då noga med att påpeka att det inte är frågan om någon humbugvariant utan riktig spiritism. Så det så.

Vi har även en klinik som annonserar med rubriken alternativ behandling, och där behärskar man akupunktur och permanålar, naturmedicin, homeopati, irisdiagnostik, zonterapi, healing, aromterapi samt Restylane mot rynkor. Ett företag erbjuder alternativ BodyHarmony samt ört- och kostrådgivning och ett annat kallar sig Karma Design.

Den som är less på våra svenska födelsenummer slipper dem här i Spanien. Här frågar ingen efter när när jag är född utan bara i vilket stjärntecken. I en svenskspråkig radiokanal intervjuar man dagligen en svensk mellan kl 10 och 11 och en stående fråga är just om stjärntecken. Jag ljög att jag var född den 3:e oktober och sedan följde en uppräkning av mina egenskaper som stämde förunderligt bra trots att mitt verkliga födelsedatum är den 17:e februari. Här finns inga lagar som reglerar annonsering och i en av de svenska tidningarna ser jag en annons från ett företag som har sex olika medikamenter. Här finns Optimax 90-kapslar med vilkas hjälp man kan “gå ner 2 kilo per vecka utan biverkningar. Fettet försvinner men man får behålla musklerna samtidigt som de ger ökad energi”. Dreameasy 60-kapslar “botar sömnsvårigheter genom att korrigera balansen och ta bort orenheter ur systemet”. För kvinnan finns Majestic 90-kapslar som “ökar brösten naturligt två storlekar. Synligt resultat på bara några veckor. Inga extra kilon”. Förunderligt.

Vi har det väl förspänt här på Costa del Sol.

Bengt Sändh har tidigare varit artist, författare och snusfabrikör.
Vetenskap och Folkbildning