Folkvett - organ för VoF

  • Folkvett är organ för Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Medlemmar får tidskriften genom att betala årsavgiften till föreningen. Om du vill bli medlem eller prenumerant, gå till denna sida.
  • Folkvett utkommer sedan 1983 med 4 nr/år.
  • Alla historiska nummer och artiklar finns tillgängliga på nätet.
  • Mer historik finns här.
  • Ett utförligt tematiskt index omfattande alla Folkvett-tidningar från 1991 till 2006 finns i pdf-format.
  • Folkvett har ISSN-nummer 0283-0795 och indexeras i Artikelsök.

Redaktionen tar gärna emot idéer och även färdiga textförslag – artiklar, recensioner, notiser. Vill du komma i kontakt med redaktionen så går det bra att maila till folkvett@vof.se. Om du behöver lite hjälp på vägen så har vi en skribentguide som du hittar här. Alla bidrag granskas av redaktionen. Folkvett drivs på helt ideell basis, och artikelförfattare kan därför inte arvoderas.

För information om Folkvetts redaktion och hur du kontaktar tidskriften, se denna sida.
 


Folkvett 2020-4

Senaste numret av Folkvett:

Så här i början av 2021 är det viktigare än någonsin att se nyttan med vaccinering. Xzenu Cronström Beskow påbörjar en djupdykning i ämnet ”existens och identitet”, något som får en fortsättning i nästa nummer. Dan Katz blickar tillbaka ett par decennier och reflekterar över hur lång tid det kan ta för evidens att genomtränga psykologiska behandlingar. Nya rön presenterades i slutet på 2020 som om det fanns en stor chans att vi nu har hittat tecken på liv på Venus. Xzenu Cronström Beskow reder ut vad vi egentligen kan dra för slutsatser. Aija Sadurskis tittar på termografi, som är en äldre undersökningsmetod som slogs ut av mammografin för decennier sedan. Nu återlanseras metoden av somliga som en alternativ behandling mot bröstcancer, vilket är ytterst tveksamt. Avslutningsvis minns även en av de stora förebilderna för modern skepticism, James “the Amazing” Randi, och tittar på vilka upptäckter som belönades med Nobelpris 2020.

2020-4 Känn dig själv!

 

För äldre nummer se Folkvettarkivet