Kvantsprång i bakugnen
Publicerat i Folkvett nr 2/2004.
Bli yngre, lev längre. Deepak Chopra & David Simon. Forum 2002.
Deepak Chopra är ett stort namn inom New Age. Enligt förlagsreklamen är han “en av vår tids främsta inom området för kroppslig-själslig hälsa”.
Den här boken har ett mycket bestämt syfte, nämligen att lära läsaren hur man blir yngre. Enligt förordet presenterar boken “tio praktiska steg för nya vanor som kan vrida tillbaka din biologiska, eller upplevda, ålder hela femton år jämfört med din kronologiska ålder”. Varje sådant steg tar cirka en vecka, och sägs bidra verksamt till att “vrida åldrandet tillbaka och bli yngre”.
Hur är nu detta möjligt? Jo, med hjälp av kvantfysiken.
“Ur kvantfysiskt perspektiv är verkligheten ett mystiskt och magiskt fenomen.”
Detta är, milt uttryckt, rent struntprat. Ur kvantfysiskt perspektiv består verkligheten av fenomen som mycket noggrant kan beskrivas med hjälp av matematiska modeller som har validerats i otaliga experiment. Detta har inget med magi eller mystik att skaffa. Men Chopra och Simon vill få läsaren att tro att kvantfysiken är något slags vetenskapligt alibi för magiskt tänkande. Så här skriver de:
“Du har förmågan att göra kvantsprång i dina upplevelser och dina tolkningar. Med dessa kvantsprång kan du förändra inte bara din upplevelse av den egna kroppen, utan även dess faktiska uppbyggnad. Din fysiska kropp har förmågan att göra kvantsprång från en biologisk ålder till en annan, utan att behöva passera alla mellanliggande åldrar.”
Mera praktiskt innebär denna tillämpning av “kvantfysiken” att man kan ändra sin biologiska ålder genom att intala sig själv att man har en viss ålder. Så t.ex. ska den som vill bli 20 år gammal sluta ögonen och mentalt upprepa frasen “Jag ser ut som och känner mig som en frisk 20-åring”.
Boken innehåller också en del andra levnadsråd. För att “förändra åldrandets yttre tecken” rekommenderas bl.a. att man smörjer in huden med yoghurt. Vidare sägs “en av de enklaste och minst kostsamma metoderna för att vrida åldrandeprocessen tillbaka” bestå i att dricka mycket vatten. Chopra och Simon påstår att de flesta människor dricker för litet. Enligt deras mening kan man bli yngre genom att dricka cirka en trettiondel av sin vikt i vatten varje dag (andra drycker än rent vatten inte inräknade). Det är betydligt mera troligt att man blir inkontinent av den vattenförbrukningen än att man blir föryngrad.
Boken avslutas med en samling “recept för att bli yngre och leva längre”. Visst ser receptet på “ugnsbakade vaniljflan med lönnsirap” ganska läckert ut, liksom det på “chokladtofumousse med mandelpralin”. Men blir man yngre av att äta denna kost? Och vad beror det i så fall på? Kvantsprång i bakugnen?
Deepak Chopra är 57 år gammal. På bokens omslagsfoto ser han ut som en man i 55-årsåldern.